3D свят! Създават виртуална видео разходка из „Врачански Балкан“
3D свят! Създават виртуална видео разходка из „Врачански Балкан“
Slide
Slide
Slide
Slide

Враца. Виртуален 3D парк ще бъде открит във Враца. Дигиталният обект ще “води” гостите на града до най-красивите природни, културни и исторически забележителности в района. Това ще стане с помощта на дигитализирани и изработени триизмерни цифрови модели на природен парк “Врачански Балкан” с висока точност и в подходящи мащаби. Ще бъдат цифровизирани всички значими обекти на природното и културното наследство – крепости, църкви, манастири, скални феномени, пещери, интерпретативни маршрути, които също ще бъдат визуализирани 3D формат.

Проектът е насочен към двете най-големи защитени територии в трансграничния район – българският Природен парк „Врачански Балкан” – обявен 1989 год. с площ 28 803,9 ха. и румънският Природен парк „Железни Врата” с обща площ от 115 655 хектара, обявен през 2000 г. Двата парка съхраняват уникално биологично и ландшафтно разнообразие и са сред най-значимите Натура 2000 зони в своите страни.

Обща цел на проекта е насърчаване на съвместно устойчиво и балансирано икономическо развитие на териториите на двата природни парка, чрез диверсифициране на туристическото предлагане и развитие на туризъм, базиран на културното и природно наследство.

В рамките на проекта ще бъдат дигитализирани и изработени триизмерни цифрови модели на природните паркове с висока точност и в подходящи мащаби. Ще бъдат дигитализирани всички значими обекти на природното и културното наследство в двата парка – крепости, църкви, манастири, скални феномени, пещери, интерпретативни маршрути, които също ще бъдат 3Д визуализирани.

В посетителските центрове на двата парка ще бъдат оборудвани и обзаведени съвременни демонстационни дигитални зали, в които ще могат да се експонират цифровизираните обекти. Съвременните технологии ще позволяват „полет” над парковете, „разглеждане” на интересни ландшафти, избиране и „посещение” на конкретни обекти от културното и природно наследство във виртуална реалност, „разходка” по конкретен туристически маршрут и др.

Ще бъде създаден иновативен дигитален уеб-портал с виртуална видео разходка из природни и културни обекти в двата парка, виртуална изложба на музеите от областта, база данни с дигитализирани експонати, представяне на традициите и обичаите на хората от трансграничния регион. Към портала ще има възможности за сваляне на приложение за 3Д заснемане за мобилни устройства и възможности за качване на цифровизирани 3Д изображения.

На базата на всичко това ще бъде разработен и внедрен уникален туристически продукт, конкурентен, допринасящ, за повишаване на икономическата ефективност на туризма. При разработването и внедряването на туристическия продукт ще бъдат разработени 4 културно-туристически маршрута в съчетание с природни обекти, които също ще бъдат 3Д дигитализирани и експонирани в залите и уеб-портала.

Потенциалните туристи от двете страни на границата ще получат уникалната възможност да добият пълна представа за туристическите атракции в двата парка, да ги сглобяват и комбинират. Продуктът ще бъде интегриран с други видове туризъм в по-широкия териториален контекст: екологичен, спортен, поклоннически, ваканционен, летен, събитиен.

Стойност на финансиране от ЕС: 356 472,52 Евро. Обща стойност на проекта: 419 379, 44 евро. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата INTERREG V-А Румъния – България и ще се реализира в партньорство с Дирекция на природен парк „Железни врата“ – Република Румъния. Очаква се проектът да приключи до май 2022 г., уточниха от ПП “Врачански Балкан”.

Сподели публикацията