Slide
Slide

Европейската столица на културата през 2019 г. Пловдив е сбор от римски, персийски и османски влияния и в същото време съчетание с новия творчески квартал Капана. Това пише „Гардиън“ в своята статия: „Пътеводител в Пловдив, България: 10 топ съвета“.

Какво има за закуска?

Баницата е една от основните български закуски. То комбинира кори със сирене, което е подобно на гръцката фета. Едно от най-добрите места, където можете да я опитате, е „Bakeland”, в края на кварталите Капана и Стария град. Освен това там правят вкусни ръчно изработени торти и сладки, включително и такива без глутен.

Maya Karkalicheva/Getty Images

Нощ в операта

Античният театър е най-известната културна забележителност на Пловдив – разположен е в драматична позиция на хълм над града. Там посетителите могат да се насладят на изпълненията на Пловдивската опера и нейните международни гости, докато седят на древните мраморни седалки, които дават изглед към центъра на града и Родопите в далечината. Това, което се вижда, е спиращ дъха спектакъл.

Плаж и парти в центъра на Виена

Творчески квартал

Капана е творческото сърце на града. Той е пешеходна зона, пълна с магазини, ресторанти и галерии. През 90-те години мястото се използва за паркиране и е пълно с разрушени къщи. Трансформацията започва през 2014 г., когато 10 творчески индустрии се преместват в района с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019”. Най-доброто място да се насладите на градската художествена сцена е пространството на Cu29. То е съчетание на кафене и галерия и е създадено от художника Велизар Димчев за популяризиране на младите таланти на Пловдив. След това си вземете питие в най-готиния коктейл бар на Капана – Ginger Tale.

Изкуство и баня

Много често преживяванията в Пловдив са интересен микс от съвременно изкуство и вековна архитектура и култура. Създаден през 1995 г. Центърът за съвременно изкуство „Баня Старинна” се управлява от независима художествена асоциация повече от 20 години. Интериорът на турската баня от 16 век е непокътнат, така че произведенията на изкуството са експонирани в автентичната атмосфера на оригинални каменни стени и зашеметяващ централен купол. В момента пространството се управлява от Градската художествена галерия и е едно от основните места за провеждане на изложби за съвременно изкуство. Особено приятно е през летните месеци и началото на септември, когато в пловдивските горещини вътре остава хладно.

Къщи от османската епоха

Разположеният на хълмовете Стар град е известен със своите криволичещи калдъръмени улички и красиво запазени къщи от османската епоха. Една от най-пищните е къща Хиндлиян, в която собственикът – арменски търговец, е монтирал фонтан с розова вода в хайета. Той е възстановен и стаята се изпълва с аромат. Друг фаворит е къщата Клианти, която има красиво боядисани тавани и малки стаи с малки врати, използвани някога за съхранение на търговски стоки. Усещането е, че сте влезли в етаж „седем и половина“ като във филма „Да бъдеш Джон Малкович”.

Нов куриоз по Черноморието: Руснак забрави колата си на без скорост, намери я в морето (видео)

Пийте тракийско вино

Низината, на която е изграден Пловдив, има перфектен климат за отглеждане на грозде, особено червени сортове – като богатия тъмен мавруд (очевидно, той се отглежда тук още от тракийско време). Bulgaria Wine Tours организира пътувания с дегустация на вино от половин ден до седмица. Местните лозови масиви включват Драгомир, Вила Юстина и Загрей. Ако нямате време за екскурзия с дегустация на вино, друг топ производител, Бендида, има бар и магазин в Капана. Той се управлява от третото поколение на семейство Портеви, които имат лозя извън града, в подножието на Родопите. Семейната традиция е в сигурни ръце: дъщерята Елизабет вече произвежда розе, което печели награди.

Модерен прочит на старовремски ястия

Храната е още една от силните страни на Пловдив, а ново поколение ресторантьори използват местни съставки, за да ги превърнат в модерна интерпретация на традиционната българска кухня. Най-горещото място в града е Паваж (основните ястия започват от 6 паунда). Храната е проста и сезонна – от салати и кюфтета до овче сирене и хляб, приготвени по рецепта на бабата на един от собствениците. Не забравяйте да резервирате място предварително. Друг добър вариант е наскоро отворената Aylyakriya, също в Капана, която също интерпретира традиционни ястия като качамак, свински ребра с боб. Предлага се и изключителен ягодов чийзкейк (започват от около 6 паунда).

Ресторант с гледка

На ръба на Стария град и с изглед към квартал Капана, сенчестата тераса на ресторант Филопополис има една от най-добрите гледки в града (Филопополис е древното име на Пловдив). Интериорът е във виенски стил от 1920-те години и в същата сграда има галерия и музей. Това е най-романтичното място за хапване в Пловдив. Класен вариант в центъра на града е ресторант „Хемингуей“, който сервира изискани български и европейски ястия.

Градче в Германия предлага почивка в … бъчва (снимки)

Купувайте от местни занаятчии

Ул. „Магура” в Капана е пълна с магазинчета, които предлагат стоки от местни занаятчии и сувенири. Има места за закупуване на ръчно изработени колани, езически кукерски маски, носени от българите, за да зплашат злите духове по време на Средновековието. Предлагат се красиви красиви сандали, кожени чанти и бижута, проектирани и ръчно изработени от Полина Козарова. Тя в продължение а 23 години работи като дизайнер на обувки преди да отвори собствен магазин. За мен това обобщава историята на Капана – пространство за хората да упражняват своя занаят и продават това, което правят директно на клиентите. В Стария град – Улицата на занаятите „Стръмна”, е другото място за закупуване на местни стоки. Там можете да видите работата на занаятчиите в техните ателиета.

Изкачете градските хълмове

Пловдив е построен на седем хълма. В момента има само шест: единият е е използван за материали за изграждане на града преди векове. Най-популярен сред туристите е Небет тепе, един от трите хълма на Стария град. Най-ранните археологически останки там датират от 4000 г. пр. н.е. (Пловдив претендира да е най-старият постоянно обитаван град в Европа). Но Бунарджика, известен още като хълма на Альоша с огромната статуя на съветски войник, която се очертава на върха, е особено специална. Гледката отгоре е превъзходна и често създава настроение за партита на открито.

Пътуването до Пловдив с автобус от София е два часа и половина. Най-доброто време за посещение са пролетта и есента. Градът се затопля през юли и август (средни стойности от 30 C), но остава жив благодарение на множество фестивали. Тази година програма от културни събития е пълна заради Европейската столица на културата.

Сподели публикацията