Slide
Slide

Варна. Немалка част от ценителите на вино са ориентирани в търсене на регионални винарни с цел провеждане на дегустация, подбор и попълване на личните си колекции от вина с различни реколти и сортово разнообразие.

От проведени анкети сред виноценителите от съществено значение е сортът грозде и приложените методи на производство и отлежаване. При вино, произведено от грозде с контролиран добив (800-900) кг/дка и ферментирало в дъбови бъчви (ЗНП), качеството и цената са по-високи от тази на вино, произведено от сорт с неконтролиран добив.

Нараства потребителското търсене и предпочитания към напитки с по-нисък алкохол. Това се забелязва най-вече сред по-младите потребители и жените.

Остава модно розето във всичките му цветови и сортови варианти – аромат на диви горски плодове с подсилен цвят до чери – розе; розе с цвят „лучена люспа” до цвят „сьомга” с плод на цитрус, цариградско грозде и свежа праскова. Като нова тенденция в консумацията на вино се очертават нискоалкохолните червени вина, по-малко натоварени, по-леки, по-ароматни, по-живи.

По данни на НСБЛ винените лозя в Черноморския район за 2020 г. са общо 136712 дка, от които ЗГУ са 46634 дка, ЗНП са 36464 дка и без ЗНП/ЗГУ 56614 дка

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Източници:

https://www.mzh.government.bg/media/filer_public/2022/01/17/bg_publicationvineyardstructuresurvey2020_Eu6EPSZ.pdf

https://lozari.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/

https://www.faragency.bg/news/16448390176963/zaradi-kovid-krizata-vinoproizvoditelite-se-orientiraha-kam-vatreshniya-pazar

Сподели публикацията