Летище София, снимка Руслан Йорданов

София. От утре, 2 февруари, до 30 април, влизащите в страната български граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Р България и членовете на техните семейства, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас PCR-тест, се поставят под карантина за срок от 10 дни, като карантината може да бъде отменена при отрицателен резултат от PCR-тест, извършен 24 часа след пристигането в България.

„България Еър“ пуска редовни полети до над 10 нови дестинации в Европа и Азия от пролетта

Карантината се отменя в срок до 24 часа от предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от PCR-тест.

Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с издадена днес заповед.

В заповедта се казва още, че директорите на регионалните здравни инспекции могат да отменят карантината на съответната група лица, пристигнали у нас в периода 29 януари – 1 февруари. Условието е гражданите да представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено в срок до 24 часа от влизането в сила на настоящата заповед PCR-изследване. В тези случаи карантината се отменя до 24 часа след предоставянето на документа.

Със Заповед № РД-01-74/01.02.2021 г. можете да се запознаете тук

В същото време хотелиери по Черноморието и в зимните ни курорти посочват пред Bgtourism.bg, че има сериозен отказ на резервации сред чужденците – основно от румънски туристи, заради изискването за PCR тест при пристигането им в страната ни. Едни предлагат Министерството на туризма да покрие PCR тестовете, тъй като настоящата мярка сериозно засяга туристическия бранш в страната, а други посочват, че тестовете за чужденците, идващи у нас, трябва да са антигенни и за сметка на държавата.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията