Любимците на публиката Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева отново ще са част от успешния фолклорен проект в родния ни курорт
Slide
Slide

Фолклорни танци, музика, песни, обичаи и обредност "На мегдана в Албена"

Четвъртият международен фестивал на любителското фолклорното изкуство „Морско надиграване и надпяване – На мегдана в Албена“ ще  започне на 1-ви септември. Официалното откриване ще се състои от 18:30 часа с фолклорна програма на лятната сцена, на поляната до х-л „Добруджа„. Изключителна атракция ще бъде кукерската група при НЧ „Изгрев 1958“ с. Джинот, която е с дългогодишни традиции – създадена е преди повече от 50 г. Костюмите са автентични, изработени от сръчните ръце на местни майстори. Всяка вечер до 5-ти септември от 18:30 часа, гостите на „Албена“ ще могат да се радват на богатата музикално-танцова програма на над 20-ет групи. Ще могат да се потопят в магията на българския фолклор от различни области, да видят уникално ревю на български носии и костюми „Българска шевица“.  Да чуят звука на Родопа планина с изпълненията на „Големите гайди“ и единадесет певици от Фолклорен състав „Надежда Хвойнева“ – Асеновград. Чуждестранните участници Bi – Communal Music and Folk Dance Assoctation „Cyprus“ от Кипър и ФФ „Фаворити“ от Румъния ще покажат особеностите на своя фолклор и какво ги прави уникални. Самостоятелни концерти ще изнесат фолклорните изпълнители: Любомир Петов, Здравко Мандаджиев и Ивелина Колева.

Популярният родопски певец Любомир Петов е роден в Асеновград. Закърмен от дете с родопската народна песен, той наследява дарбата на дядо си, който е бил прекрасен певец. Първото си високо отличие получава на Шестия републикански фестивал на художествената самодейност през 1984 година в София – златен медал и лауреат на фестивала. След като отбива военната си служба постъпва на работа като солист в Смесения народен хор към „Дом на транспортните работници“ в Пловдив с диригент Елена Симеонова. От 1994 година до днес е солист на ансамбъл „Капитан Петко войвода” към тракийско дружество „Родопи“ – Асеновград с ръководител Стойчо Каранлъков. Реализира първите си професионални записи в Радио Пловдив през 1989 година, а в Златния фонд на БНР е записал около 65 песни. През 1997 година Любомир Петов осъществява и своята голяма мечта – издава първият си компактдиск с неповторими родопски народни песни със заглавие „Горице, тьовна усойко“. В същата година заедно с Румен Родопски и Валентин Манов създават първото мъжко родопско трио и реализират свой компактдиск. Любомир Петов е носител на много награди и отличия.

Фолклорни танци, музика, песни, обичаи и обредност "На мегдана в Албена"

Здравко Мандаджиев е роден е в Кърджали. До седми клас учи в специализирана музикална паралелка с народно пеене в СОУ „Владимир Димитров-Майстора“, а след това в Средното музикално училище в с. Широка Лъка, специалност „Народно пеене“. Дипломира се в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив, по специалността „Изпълнителско изкуство“ с профил народно пеене. Изпълнява песни във всички стилове, с богат жанров репертоар.

Фолклорни танци, музика, песни, обичаи и обредност "На мегдана в Албена"

Ивелина Колева е родена в Добрич. От малка е закърмена с народната песен. Като дете е била в „Център за работа с деца“, където изучава българския фолклор. След това завършва средното си образование в Добрич, в музикална паралелка, с профил народно пеене. Висшето ѝ образование не е музикално. Завършва магистратура „Социална администрация в публичния сектор“, като през периода на обучението си продължава да се занимава с музика. През годините е работила с няколко оркестъра, явявала се е по конкурси още от ученическите си години. Освен в България, изпълнителката е пяла няколко години в Швейцария. Първата й голяма самостоятелна изява е през 2009 година, на фестивала „Пирин Фолк“. През 2014 г. издава дебютния си албум „С мерак, любов и песен“, който съдържа 13 песни.

Програма на четвърти международен фестивал за фолклорно изкуство „На мегдана в Албена“ – 2018 година

1 септември 18.30 часа

1. ПГ „Овеч“ – гр. Провадия
2. ЖФГ.“От извора“ с. Караманово
3. ХОФ.“Родна земя „с. Самоводене
4. ПГ.“Гласовете на Аксаково“ гр. Аксаково
5. ФК „Хоро“ гр. Пловдив
6. ФА „Елица“ с. Врабево
7. ФК „Хоро“ гр. Пловдив
8. ФК „Хоротроп“ гр. Стара Загора
9. ФИ Силвия Терзиева гр. Стара Загора
10. Кукерска група с. Джинот
11. ФФ „Фаворити“ Румъния

2 септември 18.30 часа

1.ХОФ.“Родна земя“ с. Самоводене
2. ФА.“Елица“ с. Врабево
3. ФК „Хоротроп“ гр. Стара Загора
4. ГНТ „Витошки ритми“ с. Мърчаево
5. ТС „Студентска традиция“ с. Долна Студена
6. Ревю на българска носия и костюми „Българска шевица“ гр. Добрич
7. ТФ „Фолклорна магия“ с. Гурково
8. ТС „Климентина“ с. Труд
9. ДВГ „Гурковските гласчета“ с. Гурково
10. ФК „Хоро“ гр. Пловдив
11. ФТ Михаела Иванова гр. Добрич
12. Концерт на фолклорната изпълнителка Ивелина Колева

3 септември 18.30 часа

1.Дефиле из комплекса
2.Bi – Communal Music and Folk Dance Assoctation „Cyprus“
3.ТК „Хоротроп“ гр. Стара Загора
4. ФА „Елица“ с. Врабево
5. ТС“Студентска традиция“с. Долна Студена
6. ТС „Климентина“ с. Труд
7. ХОФ „Родна земя“ с. Самоводене
8. ГНТ „Витошки ритми“ с. Мърчаево
9. ФК „Хоро“ гр. Пловдив
10. Гайдарски състав „Големите Гайди“ гр. Асеновград

Фолклорен концерт на Любомир Петов

4 септември 18.30 часа

1. ПГ „Кумановски авлиги“ с. Куманово
2. ИИ Анка Жекова с. Куманово
3. ИИ Йоанна Божкова
4. Трио „Славей“ с. Куманово
5. ПГ „Самарско знаме“ гр. Варна
6. ИИ Виктория Василева
7. ИИ Лилия Линова гр. Асеновград
8. ФА „Елица“ с. Врабево
9. Bi- Communal Music and Folk Dance „Cyprus“
10. ГНТ „Витошки ритми“ с. Мърчаево
11. ФК „Хоротроп“ гр. Стара Загора
12. ИИ Силвия Терзиева гр. Стара Загора
13. ТШ „Фолклорен извор с. Тополи
14. ФА „Балик“ гр. Балчик

Фолклорен концерт на Здравко Мандаджиев

 

  • Последвайте ни във фейсбук BGtourism.BG

 

Сподели публикацията