Slide
Slide

В Банско започна фестивалът „Банско опера фест“ с концерта на Държавната опера в Стара Загора „Класиката среща АББА“.  За девета поредна година курортното градче е изпълнено с посетители на красивото изкуство от България и чужбина. Организаторите са избрали разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери, като всички постановки са с начален час 20:30.

В проекта „Класиката среща АББА“ песни на легендарната шведска четворка, изпълнени от дует „Мания“, звучат в класически аранжименти. Диригентът маестро Найден Тодоров сподели, че още като малко дете е дирижирал на … грамофонни плочи на музиката на АББА в дома си. В проекта, който е вече на 10 години, песните са едни и същи, но през годините са се сменили доста певци.

„Комбинацията на група с оркестър е нещо, което не съм видял досега човек, който да не хареса“, обобщи той. Популярната музика от близкото минало е вече класика, а симфоничният оркестър – флагман на класическата музика, и това прави изживяването в пъти по-силно, обясни той.

Тодоров ще режисира операта „Бохеми“ в петък, а сценичната адаптация е на Славчо Николов. БНР

Сподели публикацията