Slide
Slide

За пореден път нашите състезатели доказаха, че Варна е не само морска, но и кулинарна столица на България и грабнаха най-много награди в Националната кулинарна купа 2019, която се проведе на 19-ти и 20-ти април в Палата 2 на Международния панаир в Пловдив.

Варненци спечелиха всички медали в категория „Телешко“ за купата на „Ростар БГ“. На трето място се класира Тодор Димитров от хотел „Рила“, а на второ – Георги Желязков, също от Варна. Купата категорично заслужи студентът на Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт – Варна, Николай Димитров. Той впечатли журито с телешко бонфиле, запечатано на тиган с пречистено масло и завършено на фурна с прясна мащерка и чесън, картоф, приготвен в картофен бульон и подравен с настъргана телешка пастърма, пюре от земна ябълка с трюфел и чипс от маринована земна ябълка с трюфелово олио, пролетни моркови и аспержи, приготвени в подсолена вода и завършени в маслен сос с чубрица, сос от винена редукция и коняк с редуциран телешки бульон, пудра от спанак и настърган черен летен трюфел.

Безспорен беше триумфът на друг студент от Института по кулинарни изкуства във Варна –  Кристина Димитрова. След като само в рамките на няколко месеца взе сребърен медал на престижно международно състезание в Солун и участва в майсторски клас на „краля на макароните“ шеф Пиер Ерме, тя покори жури, участници и публика и безапелационно надви конкуренцията в категория „Сладкар на България“ за 2019 г. Талантливата млада кулинарка постави и нов рекорд в историята на Национална кулинарна купа на България, печелейки още две отличия в категориите „Най-добра шоколадова скулптура“ и „Най-добър ресторантски десерт“.

Темата на шоколадовата скулптура, която Кристина представи, бе изключително актуална, а именно „Опазване на околната среда и влиянието на пластмасата в съвременния свят“. Нейна е цялостната идея за визията и посланието на кулинарния шедьовър, а най-впечатляващо в изработката е, че всички детайли са ядливи, изработени от висококачествен белгийски тъмен шоколад на Белколад. В другата категория – „Ресторантски сватбен десерт“ с вдъхновение „лавандула и люляк“ – Кристина презве журито с нежно изкушение от маскарпоне, вишни и лавандула. Основните компоненти на изискания десерт бяха лавандулов гел с бял шоколад, мус с маскарпоне, вишни, ликьор „Строх“ и австрийски ванилови сладки.

Ден по-рано, варненец спечели и титлата „Най-добър млад готвач на България“ за 2019 г. Това е Красимир Баналиев, ученик от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Варна. Купата му бе бръчена от министъра на туризма на Република България г-жа Николина Ангелкова.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно състезание в България, на което могат да премерят сили най-добрите и смели готвачи, които се състезават в различни категории, както за професионалисти, така и за млади кулинари. Основен организатор на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Национална кулинарна купа на България се провежда всяка година, а настоящото състезание в Пловдив беше 12-то поредно. На миналогодишното състезание престижното отличие Готвач на България 2018 също бе за Варна – за шеф-инструкторът в Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, шеф Васил Якимов.

Сподели публикацията