Християн Христов - директор на ОП Център за Защита на Природата и Животните, гр. Добрич
Slide
Slide

29-годишният добричлия Християн Христов вече 5 години ръководи Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в родния си град. Зооцентърът е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден е по българо-швейцарски проект. Младият добричлия се завръща в родния си град, след като е изучавал екология и морска биология в University of Hull във Великобритания. Активно е участвал като доброволец към различни природозащитни НПО-та, природни паркове, помагал е в Royal Society for Protection of Birds (RSPB), подкрепя и БДЗП, откакто е в България. Ето какво сподели той в интервю за Bgtourism.bg:

– Г-н Христов, точно преди 5 години – на 23 юли 2018 г., започнахте своята мисия в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Какво показват цифрите относно посетителите през последните години? Успяхте ли да привлечете повече туристи да преоткрият това специално място в родния си град?
– Цифрите показват, че през 2018 година са били регистрирани 17 500 посещения. През следващите години започнахме да посрещаме значителен и рекорден брой посетители, които през 2019 година бяха 23 хиляди, през 2020 г. нараснаха на 32 хиляди, през 2021 г. – 43 500, а м.г. бяхме посетени от 44 000 души. Радваме се на интереса, защото това е признание за нашия труд, а дните ни са белязани със смисъл. Посрещаме организирани групи от Варна, Балчик, Силистра, понякога и от Шумен и Тервел. Често имаме и чуждестранни посетители, които са основно от курортите Албена и Златни пясъци. Работим с туроператори, а вече имаме и предварителни разговори за ежеседмични посещения на детски групи от Албена.

– Каква е работата в зооцентъра?
– Работата в един зоопарк е отговорна и много динамична, имам визията и идеите да развия потенциала на това място. Обогатяваме с нови дейности, а като примери бих посочил: спасителен център за диви животни, образователна програма за деца, доброволчески програми за възрастни, за екипи на фирми, както и за тийнейджъри.

– Зооцентърът е уникален както за България, така и за Европа. Представи ни това място – колко е голямо и какви животни има?
– Зооцентърът се простира на площ от цели 162 дка и е един от най-големите в България, а със сигурност е най-зеленият с над 40 вида дървесна растителност, постройки, пътеки и ограждения от естествени материали. Към момента отглеждаме 535 екземпляра от 82 животински вида и сме развили една ценна генобанка в зооколекцията си с чистокръвни видове и породи. Отделяме внимание към избягването на нежелан инбридийдинг.

Персоналът на зооцентъра до май 2023 г. беше едва 13 души. Екипът ни се увеличи с още 6 щатни бройки след официалното настъпване на дългоочаквани промени и гласуване на Общинския съвет. Имаме гледачи, като с новите бройки ще разполагам с гледач на смяна 24/7. Това ще подпомогне наблюдението и качественото обслужване на животните, тяхното здраве и техните помещения. Разполагаме още с екип за поддръжка на парка, ветеринарен лекар, зооинженер, касиер, счетоводител и човешки ресурси, домакин-снабдител и разбира се – директор.

Отглеждаме почти двойно повече животни спрямо 2018 г., а към зооколекцията си сме включили нови и интересни видове. Сред тях са щраусовите птици – ему и нанду, представители на Австралия и Южна Америка. Те живеят в смесени експозиции с други нови видове – патагонски мари, както и алпаки, а емутата споделят ограждение с второ стадо кенгура, което сме създали с цел правилно размножаване. Африкански бодливи свинчета и гривест козирог са нови представители от континента Африка. Носатите мечета Ин и Ян също са от новото време на зооцентъра. Те вече успешно отглеждат второто си поколение от шест малки. Първото котило беше с трима братя – Зума, Скай и Равал, които вече живеят в зоопарк Стара Загора. Имаме богата колекция на чистокръвни породи овце, а именно – унгарски витороги овце, уешантски мини овце и цакел, които се срещат само в зооцентъра в Добрич.

От местните видове сме включили благородни елени с уникални лични истории – те също имат поколение от 2 малки, европейски сърни, много нови и ценни екземпляри елени лопатари, различни пернати. Други интересни и екзотични птици са оринокските гъски, холмогорските гъски, патици каюга, огърличести бърнета, индийски гъски, диви американски пуйки, дървесни патици – каролинка и мандаринка, както и 10 породи гълъби, сребърен и златен фазан. Спасихме и 3 магарета през последната година. Отглеждаме и 65 папагала, които живеят с шипобедрена костенурка, която е рекордьор – с коруба 31 см. В момента тя е най-голямата и възрастна костенурка от този вид в България.

– Какъв е потенциалът за развитие на зооцентъра в Добрич?
– Виждам огромен потенциал за развитие на зооцентъра в Добрич. Реализирах много идеи, имам нови, а и мотивация да продължава да развивам това място. Оптималната ми цел е зооцентърът да стане самоиздържащ се, да регистрира достатъчно посетители. Мечтата ми е да е устойчив във всеки аспект – енергиен, хранителен, човешки, издръжка.


Най-важната мисия на зооцентъра е да развива развъдна дейност на защитени и редки видове, като по този начин да подпомага дивите популации на видовете, чрез освобождаване на поколението ни в дивите ареали на животните. Голямо перо е отделът на спасителния център за диви животни – това е нелека задача, която е отново много ценна за биоразнообразието и възстановяването и освобождаването на пострадали, или осиротели диви животни. Разбира се, всичко това е силно обвързано с образователната и информационна дейност, която е насочена не само към децата, но като цяло и към обществото ни. Опазването на природните ресурси е от ключово значение и за самите нас като вид. Моята мисия е да разпространявам знанието за баланса, симбиозата и постигането на вътрешен мир. По този начин взаимовръзката между човека и природата се затвърждава, а дистанцията се скъсява. Човек става по-здрав и мъдър. Взимайки пример от принципите на природата се научава да се вгледа в самия себе си и да бъде по-добрата си версия, да бъде лоялен и търпелив, да споделя и допринася за колективното съзнание – все неща, които смятам за така нужни на днешното забързано общество.


Моето желание е зооцентърът да се превърне в събирателно място за млади и дейни хора, доброволци и съмишленици, съратници, които всеобщо да допринасят за облагородяването му. Щастлив съм, че това е вече факт и че през годините сме имали безброй инициативи и доброволци с различни експертизи, които са готови да дарят труда си. Приемали сме стажанти и сме разработвали техните програми, за да са максимално полезни за тях, а също така да помогнат и в нашата работа.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA