Slide
Slide

Дряново. Все повече туристи избират да посетят дестинация Дряново, съобщи пред Bgtourism.bg Желязко Великов – експерт в Община Дряново и председател на Туристическо дружество „Лудите Мечки“. Гостите избират дестинацията основно за културен туризъм, посещавайки обекти като Дряновски манастир, пещера „Бачо Киро“, Мостът на Колю Фичето над река Дряновска, Релефната карта на България, Часовниковата кула и заради много други обекти, които целогодишно привличат туристи от страната и чужбина. Те комбинират културен туризъм с планински, селски и еко туризъм.

Сред новите предложения е екопътека, направена от „Лудите мечки“ в района на манастира. Тя минава и покрай село Иглика, което е интересно и е запазило своята архитектура от 18-19 век. Туристите имат възможност да се насладят на традиционни специалитети, съхранени от миналото, и на съвременни кулинарни предложения в местните механи, ресторанти и хотели.

На територията на община Дряново има три екопътеки и един туристически маршрут. „Предлагаме интересни и наситени събития. Обогатяваме знанията на българите, които не познават планината като цяло. Нашата група завладя хората и с инициативата ни „Събуди Балкана“, която има за цел да възобнови позабравени маршрути. Преоткриваме нови туристически пътеки“, каза още Великов.

„Планинският туризъм набира популярност. Пандемията е причината за интереса на хората към по-дивите места и природата. В резултат на това създадохме нашата група, която прерасна и в движение“, допълни Великов. Той е категоричен, че страната ни има остра необходимост от създаването на дигитална карта с планинските маршрути, а маркировките на екопътеките, които на национално ниво са около 100, да бъдат подобрени.

Още по темата в разговора ни с Желязко Великов – експерт в Община Дряново и председател на Туристическо дружество „Лудите Мечки“.

Сподели публикацията