Slide
Slide
Slide
Slide

В разгара на летния сезон разговаряме със Здравко Василев, за да разберем каква е ситуацията в Приморско. За мнозина той e познат сред широката публика като първия победител в риалити предаването „Биг брадър“ (2004-2005 г.), но днес е един от посланиците на своята дестинация

– Здравей, Здравко! Летният туристически сезон започна. Има ли туристи в Приморско, какви са и защо да изберем черноморското градче за своята ваканция в България?
– Здравейте! Активният туристически сезон вече започна и към днешна дата града навлиза в оня приятен летен хаос, но както навсякъде по нашето крайбрежие, така и в Приморско и Китен има осезаем отлив на туристи. Ние, живеещите по морето и хората, работещи в бранша, предполагаме, че това се дължи както на натрупаните и нерешени проблеми и неуредици, така и на неспиращата от години негативна медийна кампания срещу нашето море.

Преекспонирането на всеки, дори понякога незначителен проблем и търсенето на сензация от всичко, дава своите резултати, но искам да успокоя нашите „приятели“, че южното море си има своите верни почитатели и ни очаква един страхотен летен сезон. А причините да изберем Южното Черноморие са следните – имаме места за настаняване от всякаква категория – от евтини квартири до ултра луксозни комплекси. Имаме безкрайни плажове, екзотични заливи и неповторима природа. Може да опитате от традиционна българска кухня до най-екзотичните ястия. Може да хапнете и набързо от неповторимата улична храна или просто да си купите зеленчуци и плодове от Фермерския пазар. Вечерта може да прекарате на чаша вино в крайбрежните заведения или в ресторант с фолклорна програма, в някой от модерните нощни клубове или на централния площад, където има различни културни програми. За любителите на природата и тишината резерват „Ропотамо“ предлага десетки километри маркирани горски пътеки за пешеходен или вело туризъм.

– Ти разхождаш туристи със своята емблематична лодка и им показваш едни от най-красивите места, но чрез един по-различен поглед – този от морето. Не мога да не те попитам дали е чиста водата?
– Тази година, заради топлата зима, температурата на водата не падна под 8°С и това предизвика по-ранен цъфтеж на фитопланктона, характерен за слабосолено Черно море. Всичко това съвпадна с аварията на язовирната стена в Украйна и бе преекспонирана от нашите медии. Искам да ви споделя от първо лице – извършва се постоянен мониторинг и изследвания на морската вода и до днес няма показатели, които да са извън нормите. Още повече, че спецификата на морските течения е такава, че не позволява на замърсените води да преминат в близост до брега, така че бъдете спокойни относно чистотата на морската вода!

– Колко е времетраенето на една разходка с лодка, какво им показваш и срещате ли делфини в Черно море?
– ПриМорската разходка, която правя е с продължителност 90 минути и преминава покрай най-интересните забележителности на полуостров Беглик Таш – резиденция Перла, Крокодилите, залив Мариус, нос Маслен, Сфинкса, Тюленова пещера, Дракона, Големият Фиорд, залив Зигра и нос Беглик Таш. Почти винаги срещаме и нашите приятели делфините, което е още едно доказателство за чистотата на морето.

– Не мога да не те попитам и за буните, които най-вероятно срещате по време на своите разходки. Голяма част от тях – от Дуранкулак до Царево, са създадени преди десетки години и в момента не изглеждат в добро състояние. На грозната гледка стават свидетели и гостите на страната ни. Какъв е твоят апел към представителите на държавата. Кой трябва да се погрижи, за да може буните да добият вид, който добре да се вписва към красивата ни природа?
– Това е една тема, с която занимавам институциите от десетки години и не знам защо всички облечени с власт бягат от отговорност. В някои от буните има потенциал и могат да бъдат развити като елемент от плажната инфраструктура. Други, чрез малка реконструкция, могат да станат малки пристани и т.н. Обсъждал съм го с представители на научните ни институти, но и те са изумени защо никой не ги търси за съвет, идеи и предложения за тези съоръжения. С вас ще направим отделна статия на тази тема!

– Кои са атракциите, които ти препоръчваш на своите гости и приятели? Къде в Приморско може да похапнем прясна риба и морски деликатеси, цените достъпни ли са?
– Щастлив съм да споделя, че Приморско успешно развива атракциите и алтернативните форми на туризъм. Общо взето всяка една добра идея и практика е намерила място в града ни и се предлага. Аз ви препоръчвам морските екскурзии, разходка с лодка по река Ропотамо, екскурзия до светилище Беглик Таш и разбира се Исторически Музей – Приморско и Морски музей в град Китен. Относно прясната риба ви препоръчвам да опитате сезонните риби, както в малките семейни ресторантчета, така и в популярните малки капанчета.

– Чрез твоите снимки ние ставаме свидетели на най-красивите изгреви и залези на Приморско и на красивите кътчета в региона. Географското положение ли създава красивите цветове, които виждаме на твоите снимки?
– Моите снимки са резултат от любовта ми към този бряг. Радвам се, че се харесват, споделят и чрез тях се популяризира моя град и региона. Целият архив съм предоставил за безплатно и свободно ползване на моите съграждани, като с това мисля, че поне малко подпомагам рекламата. Единствено местната администрация държи да си плаща на външни автори за подобни снимки, но тесногръдието е характерна черта в начина на мислене на управляващите.

– Хемингуей е казал: Всичко, което е далеч от морето, е провинция. Бил ли е прав, ти защо избра да живееш и да работиш край морето
– Всеки човек си има своята съдба. Родил съм се и съм израснал на морският бряг. Не познавам и не искам да познавам друг начин на живот – без соленият вятър, писъка на прелитащата чайка, пясъка по краката, и неповторимото раждане на всеки ден от морето. И накрая искам да ви благодаря за обективното отразяване на новините от морето и възможността за пореден път да споделя за неповторимата природа на Южното Черноморие. Очакваме Ви за една слънчева лятна ваканция!

Сподели публикацията