Wizz Air въвежда нова лоялна програма: WIZZ Discount Club Light
Wizz Air въвежда нова лоялна програма: WIZZ Discount Club Light
Slide
Slide
Slide
Slide

Авиокомпанията публикува своя годишен доклад, в който представя напредъка в постигането на целите си за устойчивост

София. Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, публикува годишния си доклад за устойчиво развитие, в който представя прогреса си в тази насока.

През финансовата 2023 г.** Wizz Air е постигнала интензитет на въглеродните емисии от 53,8 грама на пътник/км, което с 11% по-малко в сравнение с предходната година***. Това е най-ниският резултат, регистриран някога от Wizz Air за една финансова година, и най-ниският резултат сред основните конкурентни авиокомпании като цяло.****

Стратегията за устойчивост на Wizz Air се основава на четири стълба – околна среда, хора, управление и икономика. Авиокомпанията непрекъснато работи в посока намаляване на своя екологичен отпечатък и въглероден интензитет, осигуряване на добри кариерни възможности, допринасяне за социално-икономическото развитие на регионите, в които оперира, и затвърждаване на корпоративните си политики.

Основните постижения на Wizz Air в областта на устойчивото развитие през финансовата 2023 г. са:
• Wizz Air постигна интензитет на въглеродните емисии от 53,8 грама на пътник/км, който е с 11%***** по-нисък от предходната година и с 6% по-нисък спрямо нивото отпреди въвеждането на програмата.******

• Wizz Air продължи програмата си за обновяване и разширяване на флотилията си, като през тази година са добавени 35 нови самолета A321neo.

• Средната възраст на самолетите е 4,6 години, което превръща флотилията на Wizz Air в най-младата сред европейските авиокомпании с над 100 самолета.

• Авиокомпанията подписа четири споразумения с производители на устойчиво авиационно гориво (SAF) за бъдещи доставки – Mabanaft/P2X Europe, OMV, Neste и Cepsa.

• Wizz Air направи своята първа капиталова инвестиция в размер на 5 млн. паунда в британска компания за биогорива – Firefly, както и участва в инвестиция в размер на 50 млн. паунда в CleanJoule – стартираща компания за производство на SAF, базирана в САЩ.

• Wizz Air се превърна в първата авиокомпания в Унгария, която тества търговската верига за доставки на устойчиво авиационно гориво в сътрудничество с Neste, MOL и летище Будапеща.

• Авиокомпанията се присъедини към Алианса на Европейската комисия за авиация с нулеви емисии и към Алианса за възобновяеми и нисковъглеродни горива.

• Wizz Air получи приза „Най-устойчива нискотарифна авиокомпания” от списание World Finance, както и „Екологично устойчива авиокомпания на годината в света и региона на EMEA” от CAPA – Център за авиация.

• Броят на служителите нарасна до над 7300, с над 2500 нови служители и повече от над 90 националности.

• Авиокомпанията постигна съотношение между половете от 48-52% в цялата организация.

За повече информация относно стратегията за устойчивост на Wizz Air, посетете F23 Доклад за устойчивост. Авиокомпанията публикува своя цялостен доклад за устойчивост заедно с годишния доклад на Групата. Целта на по-краткото и удобно издание е да повиши допълнително осведомеността, като представи подробно напредъка на Wizz Air в областта на околната среда, социалната сфера и управленските политики през последната финансова година.

*Според данни на CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022
**1 април 2022 г. – 31 март 2023 г.
***60,7 грама на пътник/км в F22 (1 април 2021 г. – 31 март 2022 г.)
****Въз основа на последната публично оповестена информация за емисиите, приложима за 12-месечен период (Ryanair, EasyJet). Поради разликите в периода на отчитане, цифрите и времевата рамка не са напълно съгласувани.
***** В сравнение с F22 (60,7 грама на пътник/км)
******Въз основа на сравнението от FY23 до FY20 (57,2 грама на пътник/км)

 

Сподели публикацията