Снимки Симеон Караколев

Тържествено вдигаме знамето на 13 юли в 21 часа

Рожен, обл. Смолян. Върхът на 111-метровия пилон на Рожен беше поставен днес. До официалното откриване, което е насрочено за 13 юли, ще се извършват тестове за издигане на знамето. Трибагреникът ни ще бъде вдигнат тържествено под звуците на националния химн в четвъртък, около 21 часа. Ще бъде монтирана уеб камера, която чрез специален канал, който допълнително ще бъде обявен, ще показва пилона на Рожен в реално време, съобщиха за Bgtourism.bg организаторите. Размерът на флага е 1 110 кв. метра и символизира височината на пилона.

Празничната програмата на 13 юли ще стартира в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България, както и от изпълнения на деца от задграничната българска диаспора.

Над 400 реконструктури, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента на българското знаме.

С тържествения концерт-спектакъл в откриването на монумента на българското знаме – Пилон „Рожен“ ще се включи и Гвардейския представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.
Двата състава са част от Националната гвардейска част. Изпълнението им ще започне в 20 часа и ще завърши с тържествено изпълнение на химна и вдигането на знамето на 111 метра.

Пилон Рожен ще е най-високия в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителната надморска височина от 1430 м. Така националният флаг на България ще се развее на най-високия пилон на най-високото място в цял свят!

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA