ОБТ: Министерство на образованието ненадейно спря финансирането на летния отдих и отказва да назове причините
ОБТ: Министерство на образованието ненадейно спря финансирането на летния отдих и отказва да назове причините
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Лятната ваканция на близо 2 000 ученици от цялата страна е пред провал, заради спряно финансиране от Министерство на образованието и науката по Национална програма „България-образователни маршрути”. За това алармираха туроператори, които са членове на Обединение „Бъдеще за туризма”.

Програмата към МОН е отворена от юни и училища, туроператори, превозвачи, екскурзоводи и бази за настаняване започват трескава организация. „Цялата тази машина бе задействана бързо, поради факта, че вече училищата имаха опит по предишната програма „Отново заедно”, която за разлика от тази премина при стройна организация от наша страна и МОН, опазено бе здравето на децата, без пътни произшествия и оплаквания”, разказва Илияна Павлова, туроператор от Хасково.
По думите ѝ училищата спазват изискванията и подават документи за одобрения. Учениците с право на безплатна почивка, съгласно заложените критерии, са избрани и училищата подписват договори с туроператори, които изготвят маршрути, наемат аниматори, екскурзоводи и превозвачи и подписват договори с места за настаняване. „С други думи направиха организацията за пътуване и отдих в съответствие със заложените и одобрени от регионалните управления на образованието изисквания. Бяха проведени учителски съвети и родителски срещи за одобрение на училищния колектив и родители”, допълва Павлова.

Всичко върви по план, докато учебните заведения започват да получават анонимно електронно съобщение от МОН – анонимно, защото е без име, подпис и лице за контакт, което гласи: „Вашето училище не е предложено за финансиране по Модул 1 от Националната програма „България – образователни маршрути”, поради изчерпване на финансовия ресурс.
Директори на училища, туроператори, турагенти, превозвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи започват да се питат как в рамките 20 дни заложените 13 мн. лв. са се изпарили, но отговор от МОН няма. Експертите на ведомството отказват да разговарят с туроператори.
ОБТ незабавно поиска съдействието на министъра на туризма Зарица Динкова, като подчерта, че огромен проблем е отказът на МОН да обсъди проблема с туроператори, които по закон са единствените субекти, които имат право да организират ученическите пътувания.

„Представете си огромното разочарование на децата, които вече трябваше да са на почивка някъде. Само от фирмите, подписали писмото, броят им е 1860. Независимо, че предишната програма „Отново заедно” беше нова и се осъществяваше в COVID-среда, премина без проблеми и всички бяха доволни. Абсолютно неразбираемо е поведението на институцията МОН тази година”, обобщава Павлина Илиева, председател на ОБТ.
За казуса е уведомен образователния министър проф. д-р Галин Цоков и целия екип на НП „България-образователни маршрути” – Борис Шейнин, Елена Таскова, Евгения Пушкарова, Ваня Карабашева.

От Bgtourism.bg потърсихме за коментар Министерството на образованието и науката. Очакваме позицията на ведомството, която ще публикуваме веднага след получаването й.

МОН финансира пътуванията на над 27 хил. ученици до основни национални обекти

Сподели публикацията