Slide
Slide

Хисаря. На 9 юли, денят, в който честваме 173 години от рождението на Иван Вазов, в Хисаря се проведе интересен градски литературен тур „На кафе с Иван Вазов в Хисаря“. Над 20 бяха участниците в тура, воден от екскурзовод от местния музей. Те се разходиха по стъпките на Патриарха на българската литература в малкото курортно градче, спомниха си негови стихове и пътеписи, написани преди много години в Хисаря, научиха любопитна информация за минералната вода, за баните, за парковете и за старите вили и хотели, в които са отсядали Вазов и негови приятели. Какъв е бил живота в първите години след Освобождението, когато Хисарските бани са най-предпочитаното място за отдих на тогавашната пловдивска интелигенция, Вазов разкрива в своя пътепис и в редица страници от романа „Нова земя“.

Литературният тур завърши в Туристическия център на града. Там всеки участник имаше възможността да се потопи в уютната обстановка на типична хисарска вила от началото на миналия век и с помощта на новите технологии за добавена реалност да си направи снимка за спомен с Иван Вазов.
Обиколката в града на минералните извори се радваше на голям интерес не само сред туристите, но и сред местните жители, които преоткриха непознати кътчета и научиха интересни факти за града си. Много от тях споделиха, че биха искали подобни тематични турове да продължат.
Сподели публикацията