Д-р Сийка Кацарова
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Българските СПА дестинации са абсолютно конкурентни на европейските. Това е и причината втората по-големина здравноосигурителна компания в Германия да направи одит в четири медикъл-СПА центрове, сертифицирани от Министерството на туризма и здравеопазването. Първите договори между България и немската компания се ще бъдат факт след няколко дни, което означава че медикъл-СПА центровете директно ще фактурират услугите свързани с превенция в амбулаторни условия на здравноосигурителната компания. Така клиентите ще бъдат улеснени като директно ще могат да си възвърнат парите без да чакат за издаване на фактура. Започваме подобни стъпки със следващия голям здравноосигурителен пазар – Австрийският. Това коментира д-р Сийка Кацарова, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова по Bloomberg TV Bulgaria.

Подходът при маркетинга на туризма трябва да бъде хибриден. Трябва да се използват онлайн издания, онлайн реклама, специализирани печатни издания, които се разпространяват в лекарските практики и в аптеките безплатно. Информацията трябва да бъде фокусирана върху ползите за здравето и информация къде в България могат определени типове проблеми да бъдат решавани чрез средствата на природата.

„Здравният туризъм е част от здравеопазването. Това не е просто туризъм, той е свързан със здравето на хората.“

Град Правец беше домакин на форума „Говорят лидерите. Предизвикателства и възможности в туристическия сектор“.

Здравният туризъм иска повече места за медици във ВУЗ-овете

Хората, които взеха участие в събитието са част от туристическата индустрия. Фокусът беше насочен към актуалните теми и за сезона, тъй като основните приходи от БВП от туризъм се формират от черноморският ни туризъм. Един от акцентите на събитието беше как да бъде продължен сезона. Друга интересна тема, която беше включена е дигитализацията в туризма и издаването на електронни визи. България в това отношение не е една от най- гъвкавите страни, но можем да вземем добрият пример от други европейски страни, посочи Кацарова.

Сийка Кацарова пред посланика на Германия у нас: Шенген ще даде силен тласък на българския туризъм

На форумът са коментирани още алтернативните решения за това как България може да се превърне в по-атрактивна дестинация. Едно от решенията е използването на климата – минералните води и въобще фокусът върху медикъл-СПА и уелнес продукта с цел да бъдат продължени крилата на сезона. Тази идея идва с цел да се привлекат потребители, които започват да осъзнават колко полезни са курортите, които предлага страната ни. Според статистика на германската СПА асоциация – „едно евро инвестирано в превенция спестява седем евро от лечение.“

Министър Динкова изведе здравния туризъм като водещ приоритет на среща с Българския съюз по балнеология и СПА

„Здравните курорти както в България, така и в Европа, бележат по-добра познаваемост и по-добра посещаемост. Те са най-устойчивите, защото нашият ключов продукт се създава благодарение на специалистите в областта.“

Целият разговор можете да видите във видеото ТУК.

Сподели публикацията