Развлекателно влакче ще вози туристи до Хераклея Синтика
Развлекателно влакче ще вози туристи до Хераклея Синтика
Slide
Slide
Slide
Slide

Петрич. Развлекателно влакче с нулеви емисии ще бъде закупено, за да развежда туристите до три забележителности – Античния град Хераклея Синтика като конкурентноспособна туристическа атракция по средното течения на река Струма, планината Кожух и църквата „Св. Петка“.

Идеята е на Община Петрич, а за реализацията е подадена проектна концепция по Първата покана по Териториалната стратегия на пограмата INTERREG VI-A- IPA „България – Северна Македония”.

Поканата е насочена към разработване на проектни концепции за развитие на атрактивен, всесезонен туристически продукт чрез интелигентни решения. Наименование на проекта е ”Low-Carbon InFinityTrail” (LIFT).
Партньори по него са: Община Струмица, Община Берово и НПО „Туристически съюз – Струмица”, а от българска страна са Община Петрич – водещ партньор, Община Струмяни и НПО „Бизнес Информационен и консултантски център“, гр. Сандански.

Основната дейност, планирана по проекта, е разработването на съвместен нисковъглероден туристически продукт, включително разработване на веломаршрут във формата на знак за безкрайност (веломаршрут „безкрайност“), свързващ Петрич, Струмица, Берово, Струмяни и обратно, преминавайки през новия ГКПП Клепало.

В рамките на проекта община Петрич ще осигури нова туристическа мобилност до основните обекти от туристически интерес. Влакът ще бъде оборудван с мултимедийни съоръжения за осигуряване на увлекателни и информативни обиколки по време на пътуването и платформа за хора с увреждания за осигуряване на равен достъп.

Влакът ще превозва туристи между три ключови туристически атракции. За да се подпомогне устойчивата работа на електрическия влак, ще бъде инсталирана зарядна станция на специално място за паркиране.

Дейността включва и изграждането на VeloHub на паркинга на античния град Хераклея Синтика. VeloHub ще се състои от обществена велостанция за саморемонт с възможност за зареждане на електрически велосипеди и навес за почивка, включително стоянки за велосипеди.
Електрическият туристически влак ще предлага удобен транспорт между туристическите точки, докато VeloHub осигурява основни удобства за велосипедистите.
Туристите ще се възползват от подобрено и по-достъпно туристическо изживяване, ще се насърчи алтернативната мобилност.

Общият бюджет на проекта се предвижда в рамките на 990 060,00 Евро, без собствено финансиране, разпределен между всички партньори по проекта.

Сподели публикацията