Снимки Кристиан Иванов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Палатът в столица на ОАЕ е триумф на човешкия стремеж към съвършенство и смел поглед в бъдещето

Президентският дворец в Абу Даби е впечатляваща гледка отвън

Кристиан ИВАНОВ
Не вярвате във вълшебни приказки и мислите, че историите на Шехерезада от 1001 нощ са измислица? Време е да повярвате. Защото магията на Изтока може да се види и докосне в президентския дворец в Абу Даби. Палатът е истински триумф на човешкия стремеж към съвършенство, който смайва с разточителен разкош и се нарежда на челно място в класациите за едно от чудесата на модерния свят.

Сарайът Каср Ал Уатан (Qasr Al Watan) в столицата на ОАЕ е отворен за посещения през 2019 г. и е включен в инфотура на Premio Travel в Абу Даби и Дубай, представящ някои от най-важните забележителности в тези градове от бъдещето.

Президентският дворец е произведение на изкуството с мащаб, който кара въображението да лети в нови измерения. Това чудо на архитектурата разкрива хиляди оригинални мотиви от естетиката на Близкия изток.

Споменаването само на част от детайлите в този грандиозен ансамбъл са достатъчно красноречиви. Масивните дървени порти са инкрустирани с орнаменти от 23-каратово злато.


Основният купол в Голямата зала е с диаметър 37 метра.
Под него е изградена инсталация от блестящи огледални кубове, които отразяват ювелирно изработените орнаменти по стените и ги превръщат в магическа реалност. Само един от кристалните полилеи в Каср Ал Уатан тежи цели 12 тона.

Посетителите имат достъп и до залата, наречена Духа на сътрудничество. Това е мястото, където се провеждат срещи на високо ниво от лидерите на Обединените Арабски Емирства. Палатът разказва по завладяващ начин историята на страната и начина на управление. Едновременно с това е разкрито и цялото изящество на арабското изкуство от векове насам.
Богатата библиотека „Дом на знанието“ пази реликви от миналото на емирствата. Там се съхраняват над 50 000 ценни книги.

В залите на Каср Ал Уатан могат да се видят подаръци, получени от лидерите на ОАЕ при срещи с високопоставени политици от различни страни. Сред експонатите са самурайски мечове, килими, маски на соколи, вази, различни медали.


Интереса на посетителите привлича тържествената зала за хранене, подредена като за важен прием. По масите са наредени съдове от порцелан, кристал и сребърни прибори. Около 150 000 броя посуда е специално поръчана за Президентския дворец.

Интересни символи от арабската история и култура са вплетени по вълнуващ начин в изложбените зали на двореца

Палатът в Абу Даби е сред най-ярките символи на ОАЕ и изразява стремежа на страната да съхранява традициите на арабската култура и да посреща успешно предизвикателствата на бъдещето.
„Благоденствието не е пари и петрол – казва президентът на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. – Благоденствието е за хората и и е то безполезно, ако не е посветено да служи на тях.“ Този цитат е намерил специално място сред целия разкош на Каср Ал Уатан. И вероятно това е една поуките на сбъднатата арабска приказка.

Фонтаните пред двореца, с изглед към небостъргачите в Абу Даби

В следващ материал четете за Лувъра в Абу Даби

Запознайте се с предложението на Premio Travel

ДУБАЙ – АРАБСКА ПРИКАЗКА

Сподели публикацията