Обсерваторията в Камен бряг

Каварна. С нови маршрути и продукти в трансграничния регион Добрич-Констанца ще привличат туристи. Те са част от проекта проект „Съвместен отворен прозорец към мистериите на Вселената“, финансиран по програма INTERREG V-A Румъния- България. Партньор по проекта от българска страна е Историческият музей в град Каварна.

Основната цел на проекта е оптимизиране на туристическия потенциал на трансграничния регион Румъния – България чрез диверсифициране на туристическата оферта на региона с предимство за научния туризъм, съобщи пред Bgtourism.bg директорът на ИМ-Каварна Пенко Георгиев.

Инвестициите по проекта са насочени към използването на новите технологии в наблюдение на небесните тела като основа за развитие на нов за региона на Каварна туризъм – научния, с фокус върху астрономията.

В рамките на проекта е изработена Стратегия за развитие на природното и културно наследство в трансграничния район чрез неговото възстановяване и популяризиране. Въз основа на направените проучвания са разработени и два туристически маршрута:

Маршрут №1 „По пътя на птиците и езерата на Добруджа“ включва забележителности от територията на Добричка област: Водопадите, Ботаническа градина и Тузлата /Балчик/, Чешмите /Каварна/, музей „Добруджа и морето“, залив Болата, и от територията на окръг Констанца, Румъния – Калатис (Мангалия), Томи (Констанца), Хистрия (Истрия).

Маршрут №2 „Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа“ включва Регионален исторически музей Добрич, крепост Залдапа /Крушари/, Крепост Палматис /Оногур/, Крепост Дионисополис и храм на Кибела /Балчик/, Исторически музей Каварна, Крепостта Бизоне и хълм Чиракман /Каварна/, а от територията на Румъния –  Крепост и музей Калатис, Мангалия,  Констанца – Античен град,  Музей за национална история и археология и Римска сграда с мозайка, Крепост Хистрия, Музей Адамклиси, Музей и Крепост Аксиопол, Крепост Улметум.

По проекта са разработени три нови туристически продукта:

  • „Навигация по звездите“ съчетава научния компонент с любовта към морето. Чрез него туристът получава информация как да се ориентира в Черно море, използвайки нощното небе като ориентир.
  • „Origins“ (Корени) е туристически трансграничен маршрут в района на Констанца-Добрич, който обхваща археологически обекти, представени по атрактивен и интерактивен начин във виртуална реалност. За тази цел Историческият музей в Каварна и Планетариумът разполагат със специални очила, за може туристът да получи ново преживяване, базирано на виртуалната и добавена реалност.
  • „Лагери на астрономията“ дава възможност на туристите да изследват небето с телескопи, като се възползват от най-добрите налични точки за наблюдение в трансграничния район Констанца-Добрич, снабдени с най-нова техника (телескопи, камери, обсерватория). Изцяло е обновен Планетариумът в Констанца с техника от ново поколение. Историческият музей в Каварна обогатява дейността си чрез мобилен телескоп за дневни и нощни наблюдения и астрономическа обсерватория.

В рамките на този продукт в двора на кметството в село Камен бряг е монтирана астрономическа обсерватория с автоматизиран купол. Тя е оборудвана със стационарен телескоп и  астрономическа камера. Мястото е съобразено с близостта на археологически резерват „Яйлата“, който е включен в маршрут „Скални феномени и културно – историческото наследство на Добруджа“ в разработената обща стратегия по проекта. Обсерваторията позволява 360-градусов обзор. Там ще се организират дни за наблюдение на интересни астрономически събития, както и провеждане на занятия с  ученици и студенти от региона.

По проекта са закупени очила за виртуална реалност, чрез които посетителите могат да видят забележителности на територията на община Каварна и в Румъния в автентичния им вид посредством добавена реалност.

Исторически Музей – град Каварна, в качеството на партньор, заедно с Музейния комплекс за природни науки-Констанца /Румъния/ в качеството на водещ партньор,  Морска академия „Мирча чел Бътрън“- Констанца, и националния колеж „Мирча чел Бътрън“- Констанца, като партньори участват в изпълнението на проекта.

Общ бюджет на проекта: 1 473 253.99 евро, от които 1252265.87 евро от ЕФРР. Общият размер на допустимите разходи на партньора – Исторически музей Каварна, е 180 487.04 евро, от които 153 413.98 евро от ЕФРР, 23 461,52 евро – национално съфинансиране, и 3 611.54 евро – собствен принос на партньора.

Общата стойност на астрономическата обсерватория, стационарния телескоп, камера и мобилен телескоп, закупени от Историческият музей в Каварна,  възлиза на 68 768 евро, без ДДС.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA