Според различни проучвания, в България има над 2000 регистрирани къщи за гости, но вероятно реалният им брой е доста по-висок. За последните 15 години разбирането за такива къщи се промени и допълни. До преди 2010 година, къщите за гости се приемаха за места, в които да наемеш стая за да пренощуваш. Евентуална закуска приготвена на място беше голям бонус, а допълнителните екстри, истинска рядкост. С течение на времето услугата и материалната база придобиха съвсем нови измерения и в наши дни човек може да намери всичко, което му се иска.

Какво е най-важно за една къща за гости, за да бъде атрактивна и да носи добри дивиденти на собственика си? Първото и най-важно удобство е басейн. Дали ще е малък, само за деца или по-голям, подходящ за всички членове на семейството, няма огромно значение. Липсата на басейн обаче е голям минус, особено през топлите месеци. Към момента, около 30-35% от къщите имат собствен басейн на открито, който работи през лятото, а по-малко от 5% от къщите имат закрит басейн или такъв, който работи през цялата година.

Други важни удобства за една атрактивна къща за гости са:

  • Двор, градина – когато времето е хубаво, човек обича да прекрва свободното си време на открито. Добре озеленен двор, с красиви кътчета за сядане и добре оформени градинки са предпоставка за доволни клиенти, които с удоволствие биха се върнали отново.
  • Детски кът – голяма част от хората, които наемат къщи за гости са семейства с малки деца. Наличието на детски кът ви дава голямо предимство, особено като се има предвид, че в момента едва около 40% от къщите за гости разполагат с детска площадка или детски кът на зактрито.
  • Фитнес, сауна, джакузи, парна баня – удобства, които се срещат най-често в СПА дестинациите или в най-луксозните къщи. Не могат да се нарекат задължителни, но наличието им, определено помага за избора на даден човек. Към момента едва около 20% от къщите имат поне едно от тези удобства.
  • Оборудвана кухня за самостоятелно готвене – това осигурява уюта на дома извън собствения ви дом. Може да се нарече задължително удобство, дори и ако на мястото се предлага приготвяне на храна.
  • Интернет – на практика задължително удобство, но в България все още има населени места, до които няма прекаран интернет. Ако къщата се намира в някое малко село или високо в планината, първо обяснете на туристите как седят нещата с интернет достъпа. Ако той е важен за тях е добре да го знаят предварително. Все пак, близо 90% от къщите разполагат с интернет достъп.
  • Климатизация – тук всичко зависи от клиента, от вида на къщата или от нейното местоположение. Старите каменни къщи, нямат нужда от охлаждане през лятото, но имат нужда от отопление през зимата. Други обекти пък са подходящи за обитаване само през топлите месеци, а през студените не работят.
  • Барбекю – любимото място на мъжете в компанията. Барбекюто се явява един своеобразен ареал, до който достъп имат само избраните. За останалите остава само да се насладят на изделията, които предстои да бъдат приготвени.
  • Домашни любимци – много често, хората които наемат къщи за гости имат куче или котка. Ако в къщата е разрешено пребиваването на домашен любимец, било вътре или на двора, това дава големи предимства. Към момента, около 30% от къщите за гости приемат домашни любимци.

Най-често, къщите са гости се наемат самостоятелно за кратък период от време (уикенд или 3-4 нощувки). Тук вече роля може да изиграе самият собственик, като предварително запознае своите гости с интересните места и активности наоколо. Ако даден човек предварително знае колко много интересни неща може да прави, то той ще направи резервация за по-дълъг период от време.

По отношение на броя и разнообразието на къщи за гости, има няколко региона в България, които се отличават от останалите. Най-голям избор има в Централен Балкан, в Еленски Балкан, Родопите или по Черноморското крайбрежие. На другия полюс са региона на север от Стара планина, Добруджа, поречието на Дунав или пък планината Странджа. Ако в дестинацията има минерални извори, това веднага я превръща в потенциално атрактивна за посещение.

Публикуваната информация се базира на около 1000 къщи за гости, които се рекламират в портала БгВаканция.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA