Снимки Областна управа Смолян
Slide
Slide

Пампорово. Представители на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB посетиха Пампорово, съобщиха от Областната управа в Смолян. Турските гости посетиха Пампорово в рамките на инфо-тур. На срещата присъстваха заместник-областният управител на Смолян Христо Станчев, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, заместник – кметът на Смолян Марин Захариев, хотелиери, представители на туристически бизнес от региона. Христо Станчев очерта визията за област Смолян за развитието на туризъм в четири сезона, като в тази посока са насочени усилията за подобряване на достъпността до региона, както и отварянето на бъдещия ГКПП „Рудозем-Ксанти“. „Област Смолян има чудесни дадености и за развитието на балнео и спа туризъм“, посочи още Станчев. Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев посочи, че всяка година общината влага средства в подобряването на инфраструктурата в зимния ни курорт Пампорово.

Българските туристи са с най-висок относителен дял сред клиентите в Пампорово, а на второ място е британският пазар, посочи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариан Беляков. Турският пазар е приблизително на 5-6-о място, но туристите от югоизточната съседка биха били много повече, ако не се изискват визи или се облекчи визовият режим, смята Беляков.

Чепеларе ще бъде домакин на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм

Плановете за развитието на планинския курорт не залагат в посока на тотална масовост, тъй като регионът разполага с около 8-9 хиляди хотелски легла. Искаме след 5-6 г. Пампорово да бъде бутиков, луксозен и скъп курорт, посочи Мариан Беляков, като добави, че  ски услугата не бива да бъде разглеждана като нещо евтино. През последните 10 г. в Пампорово бяха инвестирани изключително големи средства в подобрение на ски зоната, легловата база и цялостната инфраструктура, подчерта директорът на „Пампорово“ АД. Той представи като част от предстоящите инвестиции планираната подмяна на лифта от „Малина“ до вр. Снежанка. Лифтът, към който водят ключови за ски зоната писти, ще бъде заменен с нов 6-седалков с възможно най-модерна технология. Дружеството работи и по нов проект за използване на минерална вода от находище, намиращо се на 15 км. Турските туроператори бяха запознати и с възможностите, които предлага Пампорово като летни програми.

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните 3 месеца, включително на туристи от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия, посочи още изпълнителният директор на „Пампорово“ АД на проведената в курорта среща с представители на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB.

Сподели публикацията