Slide
Slide

Мадрид. В Мадрид се провежда международното туристическо изложение FITUR (18-22.01.2023 г.), на което страната ни e представена с рекламен щанд на площ от 100 кв. м.  като на него, наред с МТ, участват Балкания Тур ООД, Филиптур 1 ООД, Тандем Травел ООД, Уърлд Синерджи Травъл България ООД, Одисея Ин СТА ООД, Глория Турс ООД, СОФ Кънект АД, „Царевград Търнов“ ЕООД, Май Стори Травел ЕООД, Община Варна, Европрограм консулт ЕООД (Община Пловдив) и Столична Община ОП „Туризъм“.

През петте дни на FITUR ще се представят общо 8 360 изложителя, очакват се 82 000 участници с бизнес профил и 30 000 души обща публика, съобщи от МТ пред Bgtourism.bg.

Даниела Стоева преди FITUR ’23: Привличаме повече испанските туристи с хубава храна, качествено вино и интересни културни програми

„Царевград Търнов“ сподели, че през първия ден на изложението, управителят на Общинската туристическа агенция Борислав Йорданов, се е срещнал с българския посланик в Испания Алексей Андреев и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Основна тема на разговор бе завръщането на испанските туристи във Велико Търново през изминалата година, както и прогнозата за още по-силна 2023 г.

От българска страна на изложението участва българска делегация от Министерството на туризма, водена от заместник-министър Ирена Георгиева. Тя присъства на официалния прием за ръководителите на делегации, участници във ФИТУР, който беше даден от Световната организация по туризъм при ООН (СОТ) и Министерство на промишлеността, търговията и туризма на Испания.

В рамките на събитието заместник-министър Георгиева се срещна с генералния секретар на  СОТ, Зураб Пололикашвили, с министъра на промишлеността, търговията и туризма на Испания, Рейес Марото и с директора на Регионален департамент „Европа“ в СОТ Алехандра Прианте. В разговорите бяха обсъдени актуални въпроси от взаимен интерес, свързани с развитие и разширяване на сътрудничеството в сферата на туризма. Специален акцент беше поставен върху предстоящото домакинство на България при провеждането на 68-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на СОТ, която ще се проведе в София в края на май – началото на юни тази година.

В рамките на изложението заместник-министър Ирена Георгиева проведе двустранна среща с Мариана Олескив, ръководител на Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна. В началото на срещата, заместник-министър Георгиева поднесе съболезнования във връзка със загиналите в катастрофата на украинския хеликоптер представители на Вътрешното министерство на страната.

В хода на разговорите бяха обсъдени традиционно добрите двустранни отношения между България и Украйна, особено в сферата на туризма. Разгледани бяха перспективите за тяхното развитие и разширяване чрез доизграждане на договорно-правната база в сектор туризъм. Миналото лято Мариана Олескив беше на официално посещение в България, но войната безспорно промени хода на плановете в двустранното сътрудничество.

Ирена Георгиева и Мариана Олескив обмениха идеи за добри практики, както и за нови възможности. Заместник-министър Георгиева отбеляза, че установяване на сътрудничество между университети от двете страни, обмен на студенти за стажове в туризма също е форма и възможност за разширяване на сътрудничеството.

Мариана Олескив отбеляза, че предвижда да посети България в рамките на 68-та сесия на Регионална комисия Европа, като двете страни единодушно се съгласиха взаимно да подкрепят кандидатурите си за членство в Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм към ООН.

Сподели публикацията