Снимки FB Община Чепеларе
Чепеларе. Туристическа пътека „Старата воденица“ край Чепеларе разкрива живописни гледки и вековна история сред прохладната Родопа планина, съобщиха от община Чепеларе.
Екопътеката, която миналото лято посрещна някои от първите си туристи до старата воденица, е вече продължена и още по-вдъхновяваща.
Ако пътувате от Пловдив, маршрутът Ви ще започне в началото на Чепеларе, на моста преди Фабриката за ски, при старите рибарници и ресторант (дискотека) „Рибката“. Табелите ще ви преведат през „Пътят на водата“ при вековната воденица до Римски мост по поречието на река Чепеларска, което отнема 1 ч. и 20 мин. в посока (3,6 км).
Новата екопътека всъщност е добре забравена стара, понеже по поречието на река Чепеларска е кипял живот. Доказателство за това са двете мелници и римския мост! Скоро предстои екопътеката да бъде продължена с още около 2 км след Римския мост до центъра на село Богутево, а също и да бъде маркиран кратък подход към нея от главния път до табелата за с. Зорница.
При по-запазената вековната мелница с автентичния си интериор и архитектура са снимани няколко емблематични български филми с историческа стойност: „Време разделно“, „Капитан Петко войвода“ и „Записки по българските въстания“.
Пред нея са извадени и могат да се видят воденичните камъни, а през почти цялата горска пътека, можете да видите пътят, по който се е движила водата. Каналът е укрепен със запазени и до днес каменни зидове.
Туристическата пътека е много добре маркирана с информационни и указателни табели, облагородена е с дървени мостчета, а от тази година и с въжен мост. Приятна е за разходка, с ниска степен на трудност и е подходяща за деца – укрепена и облагородена, до толкова, че да бъде усетена нейната вековна история и красота. А пътят на водата разкрива тайната на природната сила и равновесие.
Финансирането на пътеката е извършено от Община Чепеларе и Туристически информационен център гр. Чепеларе.
Инициативата е на Марчо Паунов от Алпийски тролей „Зип лайн – Чепеларе“, към него се присъединяват ученици от ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, младежи от „Младежки център –Чепеларе“ и други доброволци включили се в облагородяването на пътеката с труд и/или финансови средства.
Заедно чепеларци разкриват една забравена история сред живописната Родопа планина. Местните жители отправят апел към всички да пазят природата чиста!
Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA