Историята на Тадж Махал – архитектурния шедьовър, който се превърна в символ на любовта и в магнит за туристите в Индия
Историята на Тадж Махал – архитектурния шедьовър, който се превърна в символ на любовта и в магнит за туристите в Индия
Slide
Slide
Slide
Slide
Агра. Може ли да има само една причина, за да посетите Индия? Да, тя се казва Тадж Махал! Архитектурното чудо, намиращо се на южния бряг на река Ямуна в град Агра, ежегодно посреща милиони туристи, а времето е превърнало този комплекс във вечен символ на любовта. През 2007 г. Тадж Махал влезе и в списъка на новите седем чудеса на света, който е съвременна алтернатива на “Седемте чудеса на Античния свят”. Тадж Махал е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата. Комплексът е част от програмата в Индия на българския туроператор “Премио Травел”.
Тадж Махал/Снимки Руслан Йорданов
Традиционно повечето туристи посещават Тадж Махал рано сутрин – това им позволява да се насладят на изгрева на едно от най-магичните места на планетата, както и да избегнат жегите през деня. Мерките за сигурност на входа са изключително строги, като посетителите могат да носят със себе си само вода, телефон, шапка и очила. Всеки гост получава чип, с който преминава входа и го пази до излизането от обекта.
Какво означава Тадж Махал и защо е бил построен този комплекс?
Грандиозният палат от бял мрамор, който в превод от хинди означава “Корона на дворците”, е поръчан от моголския владетел Шах Джахан (управлявал от 1628 до 1658 г.) като гробница на любимата му съпруга Мумтаз Махал (името й означава „Възвишената в двореца“). Основното строителство на мавзолея е завършено през 1643 година. Довършителните дейности продължили още 10 години. Смята се, че целият комплекс е напълно завършен към 1653 година. Любимата му почива едва на 39-годишна възраст – на 17 юни 1631 г., по време на раждане. Тя е помолила съпруга си при последните си мигове да й издигне гробница, каквото не е била виждана до този момент. Историята на двамата влюбени е като от приказките, а плод на тяхното съжителство са 14 деца!
В строителството са се включили 20 хиляди работници и художници, които били под контрола на комисия от архитекти, ръководена от придворния архитект на владетеля Устад Ахмад Лахаури. Хиляда слона са били използвани за пренасянето на тежките камъни. Казват, че около 28 скъпоценни и полускъпоценни камъни от цял свят са вградени в стените на храма. Сградата е напълно симетрична, с четири минарета, четири малки павилиона и един емблематичен централен купол, който е висок 70 м и е направен с форма на сълза, която символизира сълзата на Аллах.
Фасадата на мавзолея е покрита с резба и инкрустации от цветни камъни, като стиховете от Корана са съчетани с флорални мотиви.
Самият храм очарова всички, които го видят, тъй като и в наши дни е истински шедьовър, който буди възторг сред съвременните архитекти.
В Храма на вечната любов се съхраняват не само останките на Мумтаз Махал, но и на съпруга й, който е бил свален от престола от един от синовете си. Причината – огромните разходи, които били направени за построяването на палата. В главната зала на гробницата са разположени фиктивни саркофази на Мумтаз Махал и Шах Джахан. Истинските им гробове са на по-долен етаж.
Фиктивните саркофази в главната зала
Комплексът е на площ от 17 хектара, който включва още джамия и къща за посетители, както и парк, ограден от три страни с масивна стена и огромни порти.
Тадж Махал е обявен за Обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 година, като „перлата на ислямското изкуство в Индия и един от срещащите всеобщо възхищение шедьоври на световното наследство“.
Портата на комплекса е завършена през 1684 г. Тя е висока 30 метра, като целта е гробницата да не се вижда преди да се мине през портата.
Главният вход на комплекса

Оригиналната врата на портата, отмъкната от индуски войски през XVIII век, е била от масивно сребро, като по нея са били наковани 1100 пирона с главички от сребърни монети. Покриващите портата калиграфски надписи изглеждат еднакви по размер, като за целта буквите постепенно са увеличавани от долу нагоре.
Местните фотографи знаят най-добрите места и атрактивни пози за снимки, които ще съберат много лайкове и коментари в социалните мрежи
Градината на комплекса, дълга и широка по 300 метра, символизира мюсюлманския рай, в който според Корана текат четири реки – от вода, мляко, вино и чист мед.
От двете страни на мавзолея са разположени две еднакви сгради от червен пясъчник. Западната е действаща джамия, а източната, известна като Длсауаб не гледа към Мека и не може да се използва за молитви.
Снимки Руслан ЙОРДАНОВ, Bgtourism.bg
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРЕДЛОЖЕНИЕТО “ИНДИЯ (РАДЖАСТАН) – ЗЕМЯТА НА МАХАРАДЖИТЕ” НА “ПРЕМИО ТРАВЕЛ” ТУК!
Сподели публикацията