Чанд Баори/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide
Абханери. Древен архитектурен шедьовър, който е достоен съперник на едни от най-известните забележителности по света, привлича туристи в малкото село Абханери в индийския щат Раджастан. Атракцията се намира на 95 км от Джайпур и представлява красив стъпаловиден кладенец от 8-9 век, който носи името Чанд Баори. Смята се, че настоящото име на селото, което е дом на над 2000 жители, е грешно произношение на „Абха Нагри“ – в превод означава „градът на яркостта“.
Стъпаловидният кладенец Чанд Баори вече не се използва, но в продължение на хилядолетия е помагал на местните жители да се борят срещу сушата и големите жеги. Целта на този вид кладенци е била да се запази дъждовната вода в пустинните земи и освен това те са служили като естествени охладители през летните месеци, които са непоносимо горещи. Затова най-доброто време за посещение на селото е от октомври до март.
До водата на дъното на дълбокия кладенец водят 3 500 тесни стъпала, които древните строители са подредили в съвършена симетрия. Кладенецът, който е с впечатляваща геометрична сложност на стъпалата, е дълбок 30 метра и е построен в обърнат с главата надолу пирамидален стил. До дъното водят 13 етажа!
Смята се, че това е един от най-старите и дълбоки стъпаловидни кладенци в света! Това е причината днес уникалното изобретение на древните жители на Индия да бъде част от списъка на най-големите пътешественици, които посещават страната с богати културни съкровища. Три от стените на Чанд Баори са обградени със стъпала, а четвъртата стена включва издълбани ниши и галерии с религиозни резби и изящни скулптури. Това превръща Чанд Баори в наслада за всеки фотограф и желана локация за филми.
В непосредствена близост до Чанд Байори е другата популярна атракция в селото – храмът Харшат Мата, който е от 10 век. Храмът е в руини, но красивата му изработка все още се вижда.
Харшат Мата се смята за богинята на щастието, която разпространява радостта в цялото село. Посещението на храма си заслужава, благодарение на невероятната му архитектура, която ни връща към славните времена на средновековна Индия.
Храмът е бил посветен на Бог Вишну, а в наши дни местен гуру посреща туристите и им връзва червен конец с пожелание за здраве, благополучие и късмет.
Преоткрийте красивите и вдъхновяващи места в Индия чрез Премио Травел!
Сподели публикацията