Slide
Slide

Учениците на Кети вече са хиляди, но нейната тръпка към белите писти е като в първия ден

В ски зоните на Пампорово всички я знаят като Кети. От 46 години тя е ски учител в красивия курорт, познава всяка една извивка по пистите а енергията й е заразителна.
Запознайте се с Катя Михайлова, която работи в ски училище Пампорово от самото му откриване през 70-те години на XX век.

– Госпожо Михайлова, разкажете ни за деня, в който за първи път се качихте на ски?
– Бях на четири години, майка ми и баща ми работеха в Пампорово. Първата ми ски учителка се казваше Катя Сиракова, тя ме носеше до пистите – тогава нямаше лифт. След това започнах да тренирам ски в Чепеларе и това се превърна в любов за цял живот. След като спрях да се състезавам тръпката ми липсваше и реших да стана ски учител.

– Вие сте част от ски училище „Пампорово“ от самото му начало през 70-те години. Как започна всичко?
– Ски училището в Пампорово беше създадено в края на 70-те години, тогава започнаха в него да се обучават първите чужденци. В началото бяхме 15 ски учители. Изкарахме бърз курс по английски през есента и през декември започнахме работа.
След първия сезон ни изпратиха на езиков курс в Бургас в тогавашния Център за усъвършенстване на ръководни кадри. Там всичко беше на много високо равнище, работеше се по американска система със слушалки, с аудио касети. На следващата година изкарахме подобен курс и по немски.

– Знаете ли бройката на хората, които сте научила да карат ски?
– Със сигурност са хиляди. За мен това е 46-ти сезон като ски учител. Започнах, когато бях на 21 години, сега съм на 65. Имам колежка, която е на 73 години. В момента по пистите работим четирима човека, които сме тук от първата година на ски училището. Това е магия за цял живот. Побелее ли навън, завали ли снегът – не ме сдържа вкъщи. Качвам се със ските в планината.

– С какво Пампорово най-силно привлича туристите?
– Родопчаните сме хора пословични със своето гостоприемство. Имам приятели, които след като са ходили в други зимни курорти, за да опитат нещо ново, пак се връщат в Пампорово. Имам близки, които идват да карат ски всеки сезон вече 30 години. Топлото отношение, което имаме към нашите гости ги връща в Пампорово отново и отново.

– Какви съвети давате на по-младите ски учители?
– В нашата работа трябва освен да караш добре ски, трябва да бъдеш и добър психолог. Да намираш правилния път към всеки един човек, да го накараш да се чувства специален. Следващата година той ще дойде пак и ще доведе приятели.

Разговаря Кристиан ИВАНОВ, Bgtourism.bg

Сподели публикацията