Slide
Slide

София. Българският туристически сектор има голям потенциал и трябва да обединим усилия, за да показваме България такава, каквато е – красива и богата на история, култура, постижения и природа. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в официалната церемония по връчването на Седмите годишни награди в туризма. Държавният глава връчи голямата награда в категория „Изборът на българите“ на „Исторически парк“ – село Неофит Рилски, община Ветрино, като наградата прие създателят на проекта Ивелин Михайлов.

Туризмът в съвременния свят е основата, без която не могат да се развиват пълноценно останалите сектори от обществено-икономическия живот, изтъкна президентът. Той посочи, че страната ни влага много малко в реклама на своя туристически сектор в сравнение с други държави и открои потенциала на археологията, където има нужда от изграждане на прилежаща инфраструктура, за да бъдат многобройните ни археологически обекти по-достъпни за посещения на гости от цял свят.

Румен Радев посочи, че преди години се е говорило само за летен и зимен туризъм, а сега има спа, културен, кулинарен, винен, религиозен туризъм и др., а България е благодатна почва за туризъм, която тепърва трябва да бъде разработена. „Ние сме втори в Европа по минерални води, но като количество, а по разнообразие и качествен състав на тези минерални води сме на първо място в Европа“, каза още той и допълни, че страната ни е на трето място по археологически артефакти.

Президентът поздрави за усилията представителите на туристическия бранш, които въпреки трудностите, успяват да постигат значими успехи в своята дейност. Радев отбеляза, че страната ни отстъпва на своите конкуренти по средства за реклама, но с възможностите си, прави чудеса и има по-висок коефициент на полезно действие.

Илин Димитров: През 2022 година българският туризъм показа истинска воля за живот

Официалната церемония на наградите се състоя тази вечер в зала „Сердика“ на София Хотел Балкан, а водещи на събитието бяха Георги Любенов и Аделина Радева.

Орлин Павлов и талантливите деца от хор Пим-Пам поздравиха гостите

Победителите бяха удостоени с грамота и статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.

Домакин на церемонията бе министърът на туризма д-р Илин Димитров. Сред официалните гости на събитието бяха министри, народни представители, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации, медии и др.

Припомняме Ви, че онлайн гласуването отреди на Община Ардино първо място в категорията за туристическа дестинация за 2022 г. Ардино спечели 31% от гласовете, оставяйки след себе си Бургас и Казанлък, които имат съответно 20 и 15%.

„Исторически парк“ триумфира за поредна година с 29% от вота в категорията за туристическа атракция/обект за 2022 г. Часовниковата кула в Ботевград е на второ място с 18%, следвана от Зоопарка в Стара Загора с 9 на сто от онлайн гласовете.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ на Съвета по туризъм в Пловдив (31%, 991 Гласове) оглави класацията в категорията „Събитиен туризъм“, а „Иновация“ на годината е TravelLine-Bulgaria RoomMix Innovation 2022 с убедителните 44%.

И тази година „Исторически парк“ е №1 в престижната категория „Изборът на българите“ с 4 031 гласа, които дадоха 34% от вота на гласувалите. Монументът „Света Богородица“ в гр. Хасково събра 17%.

Наградата за туристическа община на годината получава Ветрино с 4 648 гласа. На второ място е община Ловеч с 3 218 гласа, следвана от община Трявна с 890 гласа.

Победител при печатните медии е публикацията „Забърдо – родопското чудо, за което светът заговори“ на списание „Дестинация България“ с автор Павлинка Иванова. В категорията при телевизиите начело е „България. Визитка“ на Телевизия ТУРИЗЪМ – TVT на Георги Крумов (35%, 1 165 Гласове).

В категорията за най-добър журналистически материал в онлайн медия голямата награда печели „Стражите на Черно море“ на ТВ МУ-Варна с автор Магдалена Тодорова (28%, 682 Гласове), а отличието за публикация на тема туризъм в интернет блог е за  „Забележителности в Троян и околността – култура, природа и духовност“, bulgarianonthego.blog (33%, 1 506 Гласове).

Събитието беше почетено с поздрав и от Алесандра Прианте, директор на Регионален департемент за Европа към Световната организация по туризъм към ООН, която изпрати видеообръщение, посветено годишните награди.

Истинската изненада за вечерта бе поднасянето на специални награди от министър Димитров за международно признати постижения и устойчиво развитие в туризма в България. Министърът награди със специалните отличия Hexaya Health & Wellness/Intercontinental Sofia и Happy Bar & Grill. Награда за принос в позиционирането и популяризирането на Бранд България получиха климатологът проф. Георги Рачев и журналистът Николай Василковски. Престижното отличие връчиха заместник-министрите на туризма Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева. Специалната награда за дългогодишни последователни усилия в популяризирането на красотата на дестинация България получи фотографа Владислав Терзийски.

Сподели публикацията