Улун Дану Бератан е главният воден храм в Бали/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Бали, Индонезия. Тропическият остров Бали очарова своите гости с уникалната си природа, великолепни забележителности, спиращи дъха гледки и вкусна храна. Туристическите атракции на острова включват също исторически обекти и сгради, които са издържали изпитанията на времето. Екипът на Bgtourism.bg ще разкрие в поредица свои публикации едни от най-красивите места и храмове на остров Бали, които са част от програмата на българския туроператор Абакс.
Един от емблематичните за Бали храмове е Улун Дану Бeратан. Той е разположен на едноименното езеро Бeратaн, намира се на близо 50 км от столицата на острова Денпасар.
Входът на Улун Дану Бератан

Храмът е построен през 1663 г. и е посветен на богинята на реките и езерата Деви Дану. 

Посетителите на храма първо преминават през богато украсена паркова част на сушата.
Откритото пространство в Улун Дану Бeратан е разделено на три двора – външният е с беседки за почивка и алеи за разходка, вторият е преход между святото и човешкото – тук се съхраняват религиозни предмети, като на това място се приготвя и храна, която е дар на божествата. Религиозни ритуали се извършват в най-вътрешното място, където са разположени светилищата.
В Бали хиндуистките храмове се наричат “пура”.

11-етажното меру в комплекса величествено се издига над водите на езерото и е посветено на Шива и неговата съпруга Парвати. В този храм е поставена и статуята на Буда. 

Почивка на остров Бали

Вече близо 4 столетия храмът се издига величествено на брега на езерото Бератан. Този стил архитектура тук носи името на планината Меру, а постройките винаги имат нечетен брой нива.

Храмът е на близо 1500 метра надморска височина, въздухът е свеж и прохладен. Изумително чистото езеро е спокойно и почти съвършено неподвижно, с изключение на мекия бриз, който от време на време го понася, създавайки малки вълнички по повърхността му.

Езерото Бератан е второто по големина езеро в Бали и е източник на напояване за оризови полета и плантации в цялото селище Бедугул. Планината, на която се намира, често се нарича „свещената планина“, тъй като времето е хладно, а почвата богата и плодородна.

Сподели публикацията