Пловдив. За единадесета поредна година „Дефиле Вино и гурме“ преобрази Стария гард в сцена на вино и гурме вкусове. Участниците в събитието бяха 61, като 56 от тях бяха разположени в Стария град на Пловдив (40 винопроизводители и 16 производители на храни и продукти), а 5 пловдивски ресторанта се включиха като съпътстваща програма в първите „Вино и гурме вечери“. Участниците в Стария град бяха разположени в 16 локации – къщи музеи, галерии, и културни центрове. Новите участници в събитието бяха 10 фирми. Организаторите отчетоха близо 51 хил. дегустации. Bgtourism.bg е медиен партньор на събитието.
„Дефиле вино и гурме“ започна с Дионисиево шествие, съпроводено от ансамбъл Тракия и привлече граждани и гости на града към Стария град на Пловдив. С музика и танци в началото на стария град официалните лица: г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“, г-н Костадин Димитров – кмет на Община Пловдив, г-н Атанас Узунов – председател на Общински съвет Пловдив, г-жа Христина Янчева – областен управител на област Пловдив, г-н Стефан Бурджев – зам. министър в Министерство на земеделието и храните, г-жа Ани Хараламбиева – директор „Маркетинг“ в Министерство на туризма и проф. Христо Спасов – председател на дегустационната комисия от Университета по хранителни технологии приветстваха участниците и посетителите и откриха единадесетото издание на „Дефиле вино и гурме“. С вкусна българска питка Бог Дионис и официалните лица дадоха символичен старт на винените дегустации в Стария град на Пловдив.
За първа година организаторите проведоха и „Вино и гурме вечери“ в ресторантите „Атлас“, „Райя“, „ТеатЪра“, „Сентрал парк“ и „Сол и пипер“. Всяка вечер след дегустациите в Стария град на Пловдив посетители имаха възможност да продължат да се наслаждават на вино и гурме комбинации подбрани от шеф готвачите и винопроизводители, участници в „Дефиле вино и гурме“ 2025. Обратната връзка от ресторантьорите е много положителна и високо оценена от гостите на града дошли специално за фестивала. Амбициите на организаторите са да привличат все повече ресторанти към програмата на „Дефиле вино и гурме“.
Дегустационният конкурс за „Най-удачно съчетание между Вино и храна“ организиран съвместно с Университета по хранителни технологии приятно изненада комисията от професионалисти с интересни предложения. Сред всички участващи комбинации петчленното жури определи:
I място – Телешко карпачо върху свежа рукола, гарнирано с кедрови ядки и каперси, и брускети от ръчен хляб с квас в съчетание с Каберне Совиньон реколта 2020 г. на изба „Козя грамада“ – с. Мътеница. Телешкото месо е от собствени стада на „Селски мезета Бояджиев“, отглеждани на свободна паша в района на село Беловица.
II място – Регионално сирене, кашкавал и сакарски катък, произведени по традиционна рецепта от „Сакар Екстра Милк“, в съчетание с Каберне Фран резерва, реколта 2021 г., на Вила „Басареа“ от Южен Сакар.
III място – Шоколадов брауни чийзкейк с български трюфел, синя слива, земна ябълка и вариация на ганаш върху вино от Мавруд на „Гурмезница“, в комбинация с млад Мавруд 2024 г. от лимитирана серия на винарна „Димитрови“ – Асеновград.
Награждаването на отличените участници се проведе по време на официалната вечеря „Вино и гурме“ в ресторант „Атлас“.
При класирането на база брой дегустации на първо място е ВИ „Вила Винифера“, следвана от ВИ „Дрор 1“ и „Вила Басареа“ .
Най- голямото жури, ПУБЛИКАТА, гласува в дигитална анкета за ЛЮБИМО ВИНО и за ЛЮБИМ ВКУС и определи:
*За ЛЮБИМО ВИНО – ВИ „Джинрира“.
*За ЛЮБИМ ВКУС – Мезета „Трухчевата къща“.
АКЦЕНТИ ОТ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА:
Слънчевите дни в Стария град на Пловдив, по време на „Дефиле вино и гурме“ благоприятстваха за това десетки любители да се включат в съпътстващите активности на фестивала. Градската игра „Вградената мома“ С ВЪТРЕШЕН ГЛАС. Мобилно приложение водеше участниците из фестивалните локации част от „Дефиле вино и гурме“. Всеки участник трябваше да бъде наблюдателен и да отговаря на любопитни въпроси, свързани с къщите в Стария град. За всички любознателни участници, които успешно приключиха лова на съкровища имаше награди. В градската игра се включиха над 50 отбора. Най-бързите от тях спечелиха подарък бутилка вино.
Традиционните игри на „Дефиле вино и гурме“ „НЕ се сърди винено човече“ и „Йога баланс с чаша вино и Фам“ забавляваха посетителите на събитието.
Организаторите отчитат ръст на чуждестранните посетители на фестивала, като се откроиха туристически групи германци, испанци, италианци, руснаци, украинци и французи.
„Дефиле вино и гурме 2025“ се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.
Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.
Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2025 година.
Спонсори: Актуал индъстрис ООД, Маджаров – 2 ЕООД.
Партньори и приятели: „Михалково“ АД, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Detailing & Tuning Expo BG 2025, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника, Държавна опера Пловдив, Ансамъл Тракия, Zizzi Coffee and more, „Вътрешен глас – градски игри“, Игри и вино за необвързани, Културен център за събития „Елизиум”.
Медийни партньори: Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Wine Tour Maker, Winetours.bg, DC Corporation, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE