Златни пясъци, снимка Кристиан Иванов
Slide
Slide

Варна. Няма канселиране на резервации и отлив на туристи, това са спекулации. Допускам, че може да идва от конкурентни нам държави. Това заяви пред “24 часа” Павлин Косев, председател на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

Той смята, че много се спекулира с тази тема. Проблем няма, браншът е притеснен, не бива да раздухваме вятъра. Един хотелиер може да има 20% отлив, друг – 30 % например. Но в повечето случаи това няма нищо общо с причината, която се обявява. Причините могат да бъдат много и различни, категоричен е експертът.

Истината е, че сезонът се забави, юни беше хладен и дъждовен. След ковид възможностите за анулиране или промяна на дати са олекотени и това дава възможност хората да се съобразяват с метеорологичната обстановка и да променят пътуване.

Програмата „Син флаг“ 30 години е еталон за качество на българските плажове

По думите му инфлацията също си казва думата. Ако до сега туристите са идвали за 10-14 дни, сега идват за 5-7 нощувки, тази година се усеща леко намаляване на престоя.

Първите 20 дни на юни винаги са били слаби, сезонът се засилва от 20 юни. Тази година това ще се случи в началото на юли по много причини, сред които и лошите метеорологични условия. Северното Черноморие се затопля по-бавно, сезонът се премества към септември и това е тенденция от няколко години вече.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA