Slide
Slide

Балчик. ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик ще предложи на местните жители и гости на града богата културна програма и през юли. От 5 до 12 юли  ще се проведе Второто издание на Седмицата на чилийската култура в Двореца – Балчик, съобщиха от туристическата забележителност. На 5 юли от 16 ч. в Каменна зала ще бъде открита изложба  – ярък показ на чилийските изкуства и култура, включващ забележителните таланти на четирима уважавани художници.

Пиерина Монтиглио, изтъкнат чилийски пластичен художник с повече от десетилетие опит, ще ви плени със своите емоционални скулптури и картини. Нейната работа осигурява задълбочено изследване на формата, пространството и визуалното разказване на истории, което говори за сърцето на човешкото състояние.

Химена Тапия, друга известна чилийска пластична художничка, ще представи своите произведения на изкуството, които капсулират нейните години на отдаденост и изследване в тази област. Нейният уникален подход към изкуството, съчетан с чилийските й корени, внася завладяващо сливане на традиция и модерност в нейната работа.

Луис Кампос е известен фотограф, чиято работа е обхванала целия свят. Неговата фотография улавя красотата на всичките пет континента, като се фокусира главно върху природата и дивата природа. Неговите спиращи дъха изображения служат като свидетелство за разнообразието и великолепието на нашата планета.

Хусто Диас, известен аржентински музикант, който в момента живее в Австралия, е един от основателите на емблематичната латиноамериканска група Papalote. Неговата музика, интригуваща смесица от латино ритми, не само ще демонстрира музикалния му талант, но и страстта му към рисуването, осигурявайки мултисензорно изживяване за присъстващите.

На 9 юли от 15 ч. в Каменна зала той ще изнесе оживен концерт. Хусто, с кариера, обогатена както с популярно, така и с академично обучение, е изнасял концерти по целия свят, представяйки латиноамериканска музика както като солист, така и като корепетитор. Той също има значителен принос за популяризиране на културата чрез проекти като La Peña, Café Carnivale и известната група Papalote. Хусто притежава впечатляваща колекция от над 300 инструмента, които използва за популяризиране на латиноамериканската култура. Той е номиниран за австралиец на годината през 2003 г. от SBS и е имал художествени изложби в Сидни, Сантяго де Куба и Катовице, Полша.

На концерта в Двореца – Балчик Хусто ще изпълни разнообразен латиноамерикански репертоар, включващ чилийски съвременни песни, аржентинска и  кубинска музика, бразилска популярна музика и фолклор от Перу, Боливия и Карибите. Той ще пее песни от известни артисти като Violeta Parra, Víctor Jara, Ariel Ramírez, Feliz Luna, Silvio Rodríguez, Pablo Milanes, използвайки своето майсторство на китара, чаранго (национален музикален инструмент на индианците от Латинска Америка), кена (индианска флейта) и брилянтен глас.

Финалното събитие от Седмицата на чилийската култура в Двореца – Балчик е прожекция на комедията „Qué pena tu vida“ / “ Толкова е тъжен животът ти”. Планирани са две прожекции на 11 юли от 11 и 15 часа. Филмът е с български субтитри и разказва една завладяваща история, която ви превежда през сложността на взаимоотношенията и търсенето на истинската любов. Една история, която ще ви пренесе в свят, където случайните срещи могат да променят живота ни завинаги. Независимо дали сте филмов ентусиаст или просто сте любопитни към различните култури, този филм ще ви плени със своя чар и автентичност. Входът за събитията е свободен!

***

Изложбата #WeTheArtists на Хесус Азог, се реализира в сътрудничество смежду Културен институт Сервантес – София и ДКИ КЦ “Двореца” – Балчик. Изложбата пристига в белокаменния бряг след успешно представяне в Брюксел и може да бъде разгледана в галерия “Тунела” от 5 юли до 12 юли.

#WeTheArtists е проект, който навлиза в същността на ролята на артиста в днешния свят. Той поставя въпроси, които вълнуват човечеството от векове: Какво е изкуство? Как можем да го дефинираме? Докъде се простира обхватът му?

Авторът на тази модерна инсталация се стреми да представи нов поглед върху безграничните възможности на изкуството, следва нови пътища за изразяване, развитие и взаимодействие между изкуството, технологиите и публиката. Самото произведение на изкуството не е фиксирана единица, а по-скоро течен процес. Той се развива, трансформира и се включва в непрекъснато пътуване на отдих и открития, водени от интерпретацията на зрителя.

Каним ви да се присъедините към нас в тази артистична одисея, където нищо не е предопределено и всичко е в движение. Това е активното участие и откритост на тези, които приемат и се потапят в този новаторски формат, което вдъхва смисъл в преживяването.

Нека се съберем, за да отпразнуваме енигматичната природа на изкуството, да прегърнем неговата непрекъснато развиваща се природа и да създадем нови връзки между художника, произведението на изкуството и публиката. Присъединете се към нас в Двореца Балчик, докато отключваме безкрайния потенциал на изкуството. #WeTheArtists: Предефиниране на изкуството чрез изследване и споделен опит.

***

ДОН ПАСКУАЛЕ

Жизнерадостната белкантова творба на Доницети оживява за четвърти път на
варненската оперна сцена през 2023 г. Маестро Светослав Борисов пристига от Германия, за
да надгради своя успех от предишния „Дон Паскуале“, за който сега режисьорката
Сребрина Соколова предлага нов прочит.


Темата за стар ерген, който иска да си намери млада жена, но бива измамен е
много популярна още от времето на commedia dell’arte и е използвана като сюжет
от много композитори на комични опери. Доницети взима сюжета от комичната
опера „Сър Маркантонио“ (1810) от Стефано Павези по комедията на Анжело
Анели. Това е неговата 64-та опера, от общо 66 (според някои изследователи
броят на оперите е 72, като в тази цифра са прибавени и новите редкции на някои
от творбите). Доницети написва лично либретото на „Дон Паскуале“.
Роденият в Бергамо Гаетано Доницети (1797-1848) е едва на 21 години, когато жъне успех с първата си опера и това предопределя шеметния му път като композитор от
световна величина. За четвърт век написва 70 опери, сред които шедьоврите „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Фаворитката”, „Анна Болейн” и разбира се „Дон Паскуале”.


Прочут с бързината и лекотата, с които композира творбите си, Доницети създава „Дон Паскуале” само за 11 дни, а оркестрацията – за 8. Резултатът е партитура, с единна драматургична концепция в стил опера-буфо, с богата мелодика и блестящи музикални номера, които публиката бурно аплодира на премиерата в Париж на 3 януари 1843 г. Творил в постоянна надпревара с Росини и Белини, Доницети е един от тримата големи италиански романтици, чието белкантово творчество бележи разцвета на италианската музика в първите десетилетия на XIX век. Творбите му дишат с духа на новото време, звучат с народнопесенни интонациии и – не на последно място, разкриват най- добрите страни от таланта на певците.

Билети на Каса “ Воденицата“ – 0899/883478 и EVENTIM.BG

***

Тринайстият петък носи радост за някои – британците основават първото нудистко дружество, патентован е акордеона, Галилей открива спътник на Юпитер, а Франклин произнася прочутата си реч, че нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците. Други пък, строят небостъргачи без 13-и етаж, хотелите се отказват от 13-та стая, а Формула 1 никога не използва болид с номер 13. Страхът от този ден сковава милиони хора. Какво ли ще донесе той на Джон и Кристи, които с нетърпение очакват двама свои семейни приятели? Ами ако единият от тях е излетял от 13-та писта на летището? Какви емоции ги чакат, когато разберат, че освен числото 13, има други цифри, които коренно ще променят живота им точно в този ден! А как ли ще завърши той, ако това е само началото?

Сечкин Хаджъсюлюш за втори път със самостоятелна  изложба- „Вдъхновения“ в ДКИ КЦ „ДВОРЕЦА“  – Балчик.

За втори път със своя самостоятелна изложба-живопис, озаглавена “Вдъхновения”, ще се представи в  галерия „Тунела“ на Културен център “Двореца” художникът Сечкин Хаджъсюлюш. Откриването ще бъде с вернисаж на 15 юли – от 17ч , в галерия “Тунела” на културния институт. Сечкин Хаджъсюлюш-съчетание на педагог и художник.

Творбите му са непрекъснато възпяване  и опоетизиране на българската природа /и най-вече на Добруджа и Лудогорието/, чиято вечност е непреходна и чиято красота е неподвластна на сезоните.

Пътят на един творец, който съчетава педагогиката и личното творчество е обусловен донякъде (но не задължително) от „традиционализма“ в изкуството и новите тенденции и нетрадиционни методи в обучението по изобразително изкуство. Новите методи и похвати обогатяват личното творчество, а естетическият идеал и академични принципи заложени в творбите на твореца полагат основите на художественото и творческото възпитание на личността.

В творбите си Хаджъсюлюш са ориентира главно в маслената живопис, експериментирайки  с нови похвати, поднесени с чисто живописно усещане и мощност на цвета. Творейки в различни жанрове, използва разнообразни живописни и графични техники, а вдъхновението му идва от природата, абстрактното и декоративното изкуство, древните митологии, литературата и съвременността.

Сечкин Хаджъсюлюш се вдъхновява от неизчерпаемия източник за творчество като бит, култура и природа на България. Впечатлява се изключително от природните пейзажи и уникалната възрожденска архитектура. Рисува основно пейзажи, портрети, фигурални композиции и натюрморти – без да се ограничава в жанрова рамка.

В своята педагогическа работа, Хаджъсюлюш се е посветил на младите хора-води група „Занимания по интереси“ в училището където работи, ръководител е на школата по изобразително изкуство към НЧ „Н.Й.Вапцаров“ в гр.Дулово, а също така работи и с група жени „Рисуване на чаша вино“ пак към същото читалище.

Изложбата „Вдъхновения“ ще гостува в КЦ “Двореца” до 30 юли  2023 г.

Авторът експериментира непрестанно с формата, багрите, линиите и така създава свои самостоятелни естетически внушения, които макар и понякога доведени до абстракция, не губят доверието на зрителя.

Използва оригинален пластичен език, чрез който непрестанно осъществява жива връзка, между своите картини и зрителя. Сечкин Хаджъсюлюш е родена през 1966г. През 1985 г. завършва ветеринарномедицинския техникум в гр.Ловеч., през 1994г. завършва педогическия институт в гр.Силистра със специалност „Биология , химия и изобразително изкуство“ . През 2006 г. завършва бакалавърска степен в РУ „Ангел Кънчев“ гр. Русе със специалност „Социална педагогика“. През 2011 г.получава магистърска степен в ШУ „Епископ Константин Преславски“ град Шумен със специалност „Образователни аспекти на пластичните изкуства-Живопис“.

Сечкин Хаджъсюлюш е с придобита II професионално-квалификационна степен и специализация на тема „Обучението по изобразително изкуство в СУ“.

Има осъществени три  самостоятелни изложби и участия в групови такива.

Самостоятелни изложби:

2011 „14 май-празник на града“ – галерия гр.Дулово

2020 „България в багри“-галерия Балчик

2022 „Есенен полъх“-НЧ „Н.Й.Вапцаров“-гр.Дулово

***

Мартин Пантелеев и cтрунен квартет “Добрич” представят:

“Класически шедьоври” – музикално пътуване из красотата на класическата музика

Пахелбел – Канон
Моцарт – “Малка нощна музика”
Вивалди – “Лято”
Дворжак – Славянски танц No. 2
Чайковски – “Валс” из струнна серенада оп.47 Сарасате – “Хабанера”
Масне – “Размишление”
Шостакович – Валс No. 2
Брамс – Унгарски танц No. 5

Концертът ще се проведе на Нимфеум.
Входът е свободен!

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA