Slide
Slide

Букурещ. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведоха спешна среща с посланика на България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, за да обсъдят ситуацията с преминаването през граничните пунктове Видин-Калафат и Русе-Гюргево и да набележат мерки за решаване на проблема.

Разговорите са по повод множество сигнали от последните дни от представители на тежкотоварния бранш за километрични опашки на изход от България към Румъния. „Необходимо е тясно сътрудничество между институциите, които имат отношение към темата и заедно с МВР и местната власт ще създадем организация за решаване на този системен проблем“,  подчерта министър Гвоздейков.

Георги Гвоздейков посочи още, че българската държава има пълна готовност за пускането на фериботната линия Русе-Гюргево, но от румънска страна имат още работа. „Ако стартираме в най-кратки срокове ферибота, той ще намали трафика с 25%, което значително ще подобри ситуацията на Дунав мост“, обясни транспортният министър.

Министър Калин Стоянов коментира, че следи ситуацията ежедневно по всички гранични пунктове и е в постоянен контакт с ръководствата на МВР в страната.  „Разпоредил съм работа на пълен капацитет“, допълни той.

Посланик Радко Влайков приветства двамата министри за добрата координация между тях, за по-бързото разрешаване на въпросите от общ интерес. По време на срещата бяха обсъдени и текущи аспекти на отношенията с Румъния и по-конкретно взаимодействието по приемане на България и Румъния в Шенген, свързаността между двете страни и корабоплаването по р. Дунав.

Участие в срещата взеха и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и временният директор на главна дирекция „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Сподели публикацията