Slide
Slide
Slide
Slide
Пуно. Малки острови се открояват в перуанската част на езерото Титикака, близо до залива на Пуно. Това са изкуствените плаващи острови, на които уросите живеят в малки общности в най-високото плавателно езеро в света – намира се на 3812 м надморска височина. Векове наред то е дом на местни племена.

На жълтите островчета се издигат малки къщички, които местните жители са вдигнали от тръстика. В наши дни плаващото село е като нешлифован диамант в сферата на туризма за южноамериканската държава и ежедневно привлича много туристи от цял свят.

Красивите плаващи острови Урос, са разположени на около 4 км от бреговете на Пуно или на 15-20 минути път с моторна лодка по езерото Титикака.
Туристите имат възможност да гостуват на уросите, които са коренно население на Перу. Те сами създават и подновяват своите острови, направени изцяло от тотора – вид тръстика, която расте в самите води на езерото.
Името Титикака е деформация на Титияя, което означава каменна пума, заради форма си.
Ходенето по повърхността наподобява ходене по водно легло. Именно тези острови стават прототип на норвежкия мореплавател Тур Хейердал да създаде знаменития сал Кон Тики.
Всеки остров си има управител, който се избира всяка година след гласуване от жителите на острова. Един от тях е 29-годишният Хайме, който ни посрещна заедно с жителите на острова и ни запозна с бита на хората тук и как се изграждат и обновяват островите.
На този остров живеят 17 души. Всички тук говорят аймара – езикът на народите около езерото Титикака. Поминъкът тук е основно риболов, а напоследък и от туризъм. Жените шият и плетат пана и килими, а чрез изображенията пресъздават живота си, създават и сувенири за продажба. В хранилищата си имат запаси от сушена храна – патици и риба, като така тя издържа по-дълго време, разказват местните.
Малки и големи похапват пред своите гости сърцевината на бялото дъно на тръстиката, която осигурява нужното на организма количество йод и витамини. Вътрешната част на кората се поставя на челото за разхлаждане в горещите дни.
Уросите показват своите домове и традиционните си облекла. Те са цветни, добронамерени и усмихнати. Пред очите на своите гости показват и как творят с талантливите си ръце.
На островите има две училища, църква и къщи за гости. По реката местните се придвижват със собствени лодки. Животът в езерото е като приказка от миналото, която в наши дни може да се види на живо и е част от програмата на Exotic Holiday Чили и Перу – по пътя на виното и инките.
Снимки Руслан ЙОРДАНОВ и Светла ЙОРДАНОВА, Bgtourism.bg
Сподели публикацията