Варна. Варна отбеляза своята гастрономическа идентичност с вечер, изпълнена с вкус, емоция и кулинарно вдъхновение. Събитието „Варненска гастрономия с д-р Марианна“ – мастершеф, организирано от Асоциация „Образование, Иновации, Развитие“ (АОИР), се проведе на 18 юли в уютната атмосфера на ресторант „Манджера“.

Събитието събра известни личности от сферата на туризма в морската столица, представители на бизнеса, кулинарни ценители, професионалисти и почитатели на местната кухня, които се насладиха на варненски кулинарни шедьоври, приготвени лично от д-р Марианна Александрова-мастършеф.

Д-р Марианна Александрова-мастършеф е преподавател в Колежа по туризъм към ИУ-Варна, изследовател на варненската кухня и мастършеф с богат международен опит. Тя е и победител в осмия сезон на реалити-формата „Мастършеф“.

Освен това д-р Александрова представи новата се авторска книга „Гастрономия с история – Варна“. Авторката сподели повече за идеите, които стоят зад създаването ѝ – вдъхновението, събрано от разговори с местни жители, интервюта с учени, архивни източници и теренни проучвания. Книгата представя варненската кухня като част от културната памет на града и показва как традициите могат да бъдат съхранени и осмислени през призмата на съвременната гастрономия.

Официалната част бе открита с приветствие от д-р Йорданка Ненчева – председател на АОИР. Тя сподели, че българската традиционна кухня се базира на произведеното от нашата земя, при нашите климатични условия и е преносител на българския бит, традиции и култура в 13-вековната ни история.

Поднесени бяха поздравителни адреси и цветя.

Доц. д-р Снежина Кадиева, която е член на управителния съвет на Асоциацията, представи д-р Марианна Александрова-мастършеф с внимание към нейния професионален и академичен принос в областта на кулинарното изкуство.

Специално внимание бе отделено и на домакините от ресторант „Манджера“ – Маргарита Николова и Николай Николов, които разказаха за концепцията на своето заведение, базирана на чисти вкусове, местни продукти и уважение към традицията.

Вечерта продължи с дегустация на фини ястия, приготвени от мастършеф и на изискана селекция от амюз буш, вдъхновени от кулинарното наследство на Варна. Блок масата включваше креативни интерпретации на познати рецепти, съчетани с внимателно подбрани вина. Гостите се насладиха на вкусове, представени в модерен стил, но с автентичен местен дух.

Гостите имаха възможност да закупят книгата на д-р Александрова с личен автограф. Тя получи много спонтанни поздравления и топли думи от присъстващите.

Събитието бе заснето от шеф Преслав Петев, който улови всеки детайл от тази вечер, посветена на кулинарията като българска културна ценност.

„Целта ни беше не просто да представим една книга, а да покажем, че варненската кухня има своето достойно място на кулинарната карта на България и света, Нашата кауза е да осветляваме достойни личности със значим обществен принос“, сподели председателят на Асоциация „Образование, Иновации, Развитие“ д-р Йорданка Ненчева след края на събитието.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE

ПРЕОТКРИЙ СВЕТА 
Избери от над 1.3 милиона хотела в 195 държави с директни онлайн резервации на страхотни цени