Slide
Slide

София. Третият международен форум „Бранд България. Докосни Чудесата“ ще се проведе на 8 септември в София. Събитието е организирано от българското представителство на Европа Ностра – Общество „Културно наследство“, което обединява експертизата на културни и туристически неправителствени организации, фондации и висши учебни заведения.

В основата на учредяването на дружеството стои „Стандарт“ – медията, която получи наградата на Европа Ностра за популяризиране на европейското културно наследство и е първата европейска медия, член на Европа Ностра.

Част от портфолиото на медия „Стандарт“ и Общество „Културно наследство“ е най-голямата национална кампания „Чудесата на България“. С нея за 13 години са проведени над 100 дискусии, помогнато е на десетки обекти за реконструкция, социализация и дигитализация, начертани са множество туристически маршрути и екопътеки.

Хит на пазара: Все повече хотели, къщи за гости и къмпинги в България привличат туристи с модерни сауни и джакузита

В рамките на кампанията всяка година се провежда и форума „Дипломация на чудесата“, в който запознават дипломатите с богатото ни наследство и представят книгите – Чудесата на България, които са вече с превод на английски, немски и испански език. През есента предстои представянето на турското издание.

Форумът на 8 септември ще се проведе в Българска академия на науките, зала  “Проф. Марин Дринов”, а началото ще бъде поставено в 10 часа.

Целта е да се обсъди и представи визията както на българските институции, така и на неправителствения сектор за интегрирането на културно-историческото наследство в развитието на туризма в региона. Възможност, която да повиши интереса към опознаването на различните култури и обичаи, чиято историческа памет обединява гражданите на Европа.

Варна очарова пътниците на „Ориент Експрес“ с български фолклор, гостите от чужбина харесаха плажа на Слънчев ден

Патрон на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи г-жа Мария Габриел.

В рамките на форума ще се обсъжда проектът „Бранд България“, който се разработва от Общество “Културно наследство“ заедно с представители на правителството.

Заедно с това ще бъде представен и „Бранд Родопи“, който стартира още преди две години. Той цели да покаже на туристите многообразието на културно и природно наследство, както и заедността на етносите, живеещи в Свещената планина, като в същото време да създаде единна туристическа дестинация, която да привлече повече туристи, включително от Балканите.

Сред акцентите на форума е представянето на възможностите за финансиране на проекти от новите оперативни програми, включително INTEREG, както и съвместни проекти в рамките на Атинския хъб за културно наследство.

България ще представи възможностите си за балнео и СПА туризъм на 87-ия международен Солунски панаир през септември

На форума ще присъства Пийт Яспърт, вицепрезидент на Европа Ностра, както и представители на Европа Ностра Гърция, Сърбия, Румъния и Турция.

Голямата амбиция на организаторите е да излязат с общ апел към ЕС за вкарването на фокус на културното наследство на Балканите – с неговата уникалност и многообразие, но и със заплахата от разрушение, който да бъдат огласени и на предстоящия форум на Европа Ностра във Венеция.

Ще бъде прочетена декларацията, която ще бъде приета на форума в София и ще бъде анонсирано провеждането на Балканска конференция за културното наследство на най-високо ниво под егидата на Европа Ностра отново в София – „Чудесата на Балканите. Споделена памет – споделено бъдеще“.

Конференцията е планирана за средата на ноември под патронажа на Мария Габриел. В първия панел историци и археолози ще изнесат доклади, свързани със запазване на общата памет на региона, а във втория –  ще се представят възможностите за съвместни проекти, включително и чрез Атинския хъб за културно наследство за страните от Западните Балкани, България, Румъния, Гърция и Турция. 

Сподели публикацията