Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Как Лувърът кацна в Абу Даби
Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Как Лувърът кацна в Абу Даби
Slide
Slide
Slide
Slide

Почти 2 млрд. долара плаща емирството, за да приеме някои от най-ярките световни шедьоври

Кристиан ИВАНОВ
Абу Даби. Във вълнуващите времена на Ренесанса, когато гениалният Леонардо да Винчи създава своите шедьоври, едва ли подозира, че едно парче пустиня на другия край на света е орисано векове по-късно да приеме някои от безсмъртните му произведения.
Но както в смелите планове на Леонардо, който скицира самолети столетия преди летателните машини настина да бъдат изобретени, така и днес в Абу Даби, невъзможното става възможно.

Сега парчето пустиня е превърнато в град на бъдещето. И вече е дом на единствения в света филиал на най-прочутия и богат музей в света – френския Лувър. Музеят в столицата на ОАЕ отваря врати на 8 ноември 2017 г., а един от шедьоврите на Да Винчи “Йоан Кръстител”, е изпратен в емирството през 2022 г. за да бъдат подобаващо отбелязани пет години от официалното откриване.

Златни маски, запазени в отлично състояние. Благородният метал винаги е имал мощна притегателна сила за хората от всички епохи.

Посещение в Лувъра в Абу Даби е включено в инфотура на българския туроператор Premio Travel като част от изключително богата програма в ОАЕ.
В галериите са представени творби от целия свят. Идеята на основателите е изкуството на различните култури да хвърля мост между тях като ги обедини под звездния купол на общочовешките ценности. Вероятно това обяснява и огромното желание на Абу Даби да приеме именно “Йоан Кръстител” за своя юбилей.
Йоан Кръстител е основна фигура в християнството, а също и един от пророците на исляма.

Галериите в арабския Лувър са общо 23 и всяка от тях е внимателно подредена до последния детайл. Различните теми преливат една в друга и разкриват общочовешки теми, надхвърлящи политическите граници на държавите.

Статуя на Буда. Лувърът в Абу Даби е дом на различните култури по света.

Експозицията е разделена така, че да бележи най-важните периоди от развитието на света. Историята, разказвана от прастари находки и прекрасни произведения на изкуството, започва от най-дълбока древност. Преминава през египетски антики и съкровища от Древна Гърция. Умело маркира различните епохи преди неусетно да отведе посетителя до годините след индустриалната революция с картини на Ван Гог и Гоген. Бурните времена на XX век са представени подобаващо. В колекцията са произведения на Магрит и Мондриан. Творбите на съвременни художници също са част от музея в Абу Даби. Голяма част от експонатите са подбрани и взети под наем от хранилищата на парижкия Лувър, както и от още над 10 водещи френски музея като “Орсе” и Центъра “Помпиду”.

Пет арабски приказки, превърнати в реалност: Президентският дворец в Абу Даби (снимки)

Фигура на египетската царица Клеопатра, митичната красавица на древността.

Сградата на музея в столицата на ОАЕ е архитектурно произведение на изкуството. Проектът е дело на известния френски архитект Жан Нувел. Арабският Лувър представлява комплекс от 55 ослепително бели сгради, които блестят огрени от горещото слънце, а край тях се плискат вълните на морския залив. Вдъхновени са от естетиката на традиционни местни градове. Музеят предвижда много специално отношение към децата. Малките посетители научават много за света на изкуството с интересни игри и в обстановка, която е като машина на времето. Филми и концерти също са част от програмата. Предвидени са зони за отдих с книжарници и заведения с местни специалитети.

За да има собствен Лувър, емирството плаща щедро. Общата сметка е почти 2 млрд. долара. В тази сума се включва строежът за около 600 млн. долара 520 млн. долара са платени за правото да се използва името на френския музей за 30 години. Още над 745 млн. са отделени за наемане на произведения на изкуството, организиране на специални изложби и за предоставяне на управленско консултиране от френска страна за трите десетилетия в срока на договора.

Работата по проекта започва през 2007 г. и 10 години по-късно е грандиозното откриване. Краткият коментар на Жан-Люк Мартинес, директор на парижкия музей, казва всичко по темата: “На Лувъра му трябваха 800 години, за да стане Лувър. Но бяха необходими само 10 години за раждането на друг Лувър в Абу Даби”.

Факти и числа

97 000 кв. м е общата застроена площ на музея.
7850 е броят на уникалните “звезди” в купола.
7500 т е тежестта на купола.
6400 кв. м е площта на постоянната експозиция.
3900 е броят на панелите, изграждащи постройките.
55 е броят на постройките под купола.
17 е броят на стъклените тавани.

В следващ материал четете за новото чудо на Абу Даби – Sea World. Чудо на пустинята, в което живеят и пингвини!

Запознайте се с предложението на Premio Travel

ДУБАЙ – АРАБСКА ПРИКАЗКА

Галерия световни шедьоври

Сподели публикацията