Slide
Slide

Николина Ангелкова – министър на туризма на България 2014 – 2017 и 2017 – 2021 година, участва във Форума за инвестиции Турция-Саудитска Арабия. Събитието се проведe в Истанбул, а в него се включиха уважавани лидери и визионери от двете нации.

– Здравейте, г-жо Ангелкова! Наскоро участвахте в икономическия форум Турция-Саудитска Арабия, който се проведе в Истанбул? Какви бяха идеите, които двете държави на най-високо ниво обмениха в областта на туризма и как вашия опит ще бъде полезен?

– Всъщност от декември 2023 г. заемам официално поста на съветник в Министерство на инвестициите на Саудитска Арабия. Работя в тясно сътрудничество с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид А. Ал-Фалих, както и с Ахмед Ал-Хатиб, министър на туризма, така и с прилежащите ресорни институции. Към момента сме започнали да реализираме редица планове и инициативи в областта на туризма и инвестициите, които се надявам да допринесат за позиционирането на Саудитска Арабия като атрактивна дестинация за бизнес и туризъм. За да изпълни целите си за амбициозни реформи, залегнали във „Визия 2030“, правителството на Саудитска Арабия се стреми да насърчи сътрудничествата с чужди пазари и да създаде възможности за инвестиции в различни сектори, сред които туризма. Визия 2030 всъщност предоставя пътна карта за развитието на нови икономически сектори и преход към цифрова икономика, основана на знанието. Реформите имат за цел да диверсифицират саудитската икономика от петрола и да създадат повече работни места в частния сектор за младото население. В изпълнения на тази стратегия се реализират редица международни събития, част от които бе и икономическият форум, и кръглата маса Саудитска Арабия-Турция „Инвестиционни възможности в туризма в Кралство Саудитска Арабия“.
По време на разговорите успяхме да съберем на едно място лидери на мнение в туризма и представителите на бизнеса, които получиха възможността да проучат възможностите за инвестиции и разширяване на обхвата на дейността си извън традиционните за тях пазари.

– Саудитска Арабия инвестира колосални средства в туризма? Къде е мястото на дестинацията днес и как виждате развитието й през следващите години?

– Напълно сте прав, Саудитска Арабия действително прави инвестиции в туризма, които до момента нямат аналог в света. Като част от своя план „Визия 2030“, Кралство Саудитска Арабия има за цел да диверсифицира икономиката, развивайки именно сектори като туризма.  Страната инвестира в инфраструктура, развлекателни комплекси, исторически забележителности и културни събития, за да привлече туристи от цял свят. Сред инвестициите в туризма са и имиджовият футуристичен град Неом, увеселителен комплекс на 40 км от столицата Рияд, финансиран с над 10 милиарда долара бюджет, както и редица мащабни туристически комплекси. Арабската държава създава туристически продукт, който предстои да бъде оценен от целия свят. За разлика от традициите на Европа в туризма и богатото културно-историческо наследство, в момента Саудитска Арабия изгражда модерна и иновативна туристическа инфраструктура чрез милиардни инвестиции. Сред тях е проектът Diriyah gate, който се намира в историческия квартал At-Turaif, разположен североизточно от Рияд и обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. В следващите години Саудитска Арабия си поставя за цел да продължи усилията си за развитие на туристическия сектор, включително отварянето на проекта „Червено море“. Голямо улеснение е, че туристическите визи се издават електронно и буквално отнема 10 минути. Успехът на туристическия сектор на Саудитска Арабия ще зависи от различни фактори, но първите и най-важни стъпки са направени.

– Рияд спечели домакинството на Експо 2030 с подкрепата и на България? Това промени ли отношението на Саудитска Арабия към страната ни и как?

– Разбира се това би могло да има допълнително положително въздействие върху отношенията България и Саудитска Арабия. Страната ни отдавна е високо ценена като туристическа дестинация, традиции и партньорство. По време на срещите ми с принца на Кралство Саудитска Арабия Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, той не веднъж е споделял, че помни отличните си впечатления от тракийското наследство на страната ни и историческите забележителности, които придоби по време на визитата си у нас през 2016 г. по моя покана тогава. Предстоящото Експо 2030 ще предостави на Саудитска Арабия възможност да представи както своите приоритети и големи проекти във всеки един ресор, така и своята култура, историческо наследство и технологични постижения пред света.

– С какви видове туризъм България може да привлече туристи от Саудитска Арабия?

– България може да привлича туристи от Саудитска Арабия и да им предоставя незабравими преживявания, чрез които да запомнят и преразказват за красотата на страната ни, културното наследство и гостоприемството ни. Усилията, за да се постигне това, трябва да бъдат насочени към улесняване на логистиката за пътуване, като директни полети и улесняване на визови процедури, могат да подобрят допълнително възможностите за това. Разбира се България е много атрактивна дестинация за туристи от Кралство Саудитска Арабия с възможностите, които предлага в областта на културния туризъм, СПА и уелнес, както и за ваканция в летните ни и зимни курорти.

– Многократно посетихте Саудитска Арабия през последните месеци и проведохте срещи на най-високо ниво. Какво най-много ви впечатли в тази държава. Моля и за Вашето мнение като турист, за да отговорим на въпроса на пътешествениците „Защо трябва да посетя Саудитска Арабия“?

– Знаете ли, страната се развива толкова бързо, че всеки следващ ден там е различен от предходния. Моите пътувания до Кралство Саудитска Арабия всъщност са чести и постоянни в качеството ми на съветник в Министерство на инвестициите. В този смисъл впечатленията ми за Кралството са придобити с чрез редица събития, в които участвам там на държавно ниво. Саудитска Арабия е известна с гостоприемството и топлотата на своите хора. Посетителите често изживяват щедростта и доброто отношение на саудитците, което прави престоя им незабравим и приятен. Страната предлага уникално съчетание от история, култура, природна красота и модерност, което привлича широк кръг от туристи, както и чрез амбициозните инициативи на държавата за модернизация, изграждайки инфраструктура на световно ниво – футуристични градове като Неом и модерни забавления, като град Кидия. Последният е проект на стойност 2.7 милиарда долара и се планира да привлича над 40 милиона туристи годишно, както и да увеличи БВП на страната с приблизително 36 милиарда долара. Град Джида, вторият по големина град в Саудитска Арабия, се превръща в притегателен център за киноиндустрията с вече популярния кинофестивал Red Sea. Дирия е притегателен център за посетители със стартовете на Формула Е, като комбинира вълнението от състезанията с електрически автомобили с красотата на обстановката на обектите, включени в списъка на ЮНЕСКО и предлага уникално и вълнуващо преживяване за туристите. „Марая“ също е една от гордостите на Кралството. Разположена в пустинята, това е най-голямата огледална сграда в света, която в определени часове от деня изглежда невидима. Името й означава огледало и вече е дестинация за концерти на световни музикални знаменитости. Въпреки че до скоро бе известна предимно с пустините си, Саудитска Арабия разполага с разнообразни възможности – от величествени планини до непокътнати крайбрежни зони, любителите на природата могат да се насладят на дейности като планинско ходене и гмуркане. Оазисите на Ал Ула са повече от атрактивна дестинация за посетители, тъй като насред пустинята са изградени забележителни земеделски оазиси. Ал Ула е разположена в сърцето на пустинята, където се разкриват удивителни пейзажи и естествени образувания. Сред тях са Elephant Mountains, които представляват скална формация, приличаща на група слонове, и Elephant Rock, един от символите на региона със своята необичайна форма. Ал Ула е уникално място, което предлага на посетителите неповторими възможности да се потопят в богатата история, култура и природа на Саудитска Арабия. Този регион е сред най-важните туристически дестинации в страната и продължава да привлича все по-голям брой туристи от цял свят.

Независимо дали става въпрос за разглеждане на исторически забележителности, приключения на открито, културни събития или започване на духовно пътуване, Саудитска Арабия предлага много на всички, които търсят незабравими пътешествия.

Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ, Bgtourism.bg

Сподели публикацията