Slide
Slide
Slide
Slide

Шумен. В навечерието на своята 42-ра годишнина Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ отчита ръст на посетителите през тази година, съобщиха от община Шумен за Bgtourism.bg.

От началото на годината паметникът е посрещнал 30 364 туристи, спрямо 23 208 за същия период миналата година.

За първите десет месеца на годината, пренощувалите лица на територията на община Шумен са 23 124, сред които и туристи от Румъния, Германия, Молдова, Италия и др. Отчита се почти 15 % увеличение на нощуващите спрямо същия перод на 2022 година.

Министерството на културата одобри извършените от Община Шумен предпроектни проучвания и изготвеното комплексно задание за изработване на технически проект за консервация и реставрация на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“.

Направените предварителни проучвания показват, че към момента общото състояние на строителните конструкции на паметника е добро. Необходими са обаче укрепване и обработка на увредени повърхностни зони на бетонното покритие за защита от корозия, причинена от експозицията на открито и системните влияния на атмосферните условия.

Паметникът „Създатели на българската държава“ е със статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

Сподели публикацията