Slide
Slide
Slide
Slide

Интервю за Bgtourism.bg с Ертен Анисова – председател на Комисията по туризъм към НС

– Здравейте, г-жо Анисова! Какви са вашите приоритети начело на Комисията по туризъм в НС?
– В качеството ми на председател на Комисията по туризъм ще работя за осъществяване на добрия диалог между законодателната, изпълнителната, местната власт и целия туристическия бранш, така че този диалог да допринесе за развитието на целогодишния туризъм като ключов фактор за растеж на икономиката, за създаване на нови работни места, за развитие на регионите. Това е безспорен приоритет за ДПС. Бих искала заседанията на Комисията по туризъм да се превърнат в ефективна и работеща платформа за дискусия по всички теми, които са на дневен ред в областта на туризма и търсят своето решение. От гледна точка на предстоящите задачи – на дневен ред са обсъждане на подготовката за зимния туристически сезон, бюджета за 2024 година и възможностите за провеждане на професионална и ефективна туристическа маркетинг реклама на България по света. Затова и в следващите седмици планирам работни срещи с Министерството на туризма, както и с представителните организации на сектора, за да набележим конкретните задачи, по които да продължи нашата обща работа.

– Наскоро приключи 4-ата сесия на българо-турския Комитет по туризъм, на която министрите на България и Турция обсъдиха заедно с бизнеса визията за развитие на двустранните отношения в туризма между двете държави. Какъв е нереализираният потенциал?
– Четвъртата пленарна сесия на смесения българо-турски Комитет по туризъм, която се състоя в Истанбул, е първата след няколкогодишно прекъсване заради пандемията. На нея бе отчетено огромно увеличение на взаимните пътувания между България и Турция. От изказването и на българския министър на туризма Зарица Динкова, и на турския министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой пролича желание за реализиране на сериозния потенциал за развитие на туристическия обмен. Този потенциал се очаква да се реализира и със засилено сътрудничеството в рамките на международните организации в туризма, и чрез изработване и представяне на съвместни продукти за потребителите, а същото така в обмена на кадри и в насърчаване на връзките между неправителствените организации.

– Въпросът с визите е основен за увеличаване на туристопотока от Турция към България. Кога и как може да намери решение?
– От години туристическият сектор настоява за облекчаване на механизма за издаване на туристически визи от Турция за България. Този въпрос бе поставен и на заседанието на двустранния комитет, особено с приближаването на активния зимен сезон. България става все по-популярна дестинация за зимен туризъм за южните ни съседи като само през миналия зимен сезон гостите от Турция са били близо 50 000. Смятам, че могат да бъдат въведени добри световни практики – като електронните туристически визи, като многократните визи, които с целенасочена политика да благоприятстват за увеличаване на туристическите пътувания от Турция.

Ертен Анисова

– Какво е вашето становище относно приемането на страната ни в Шенген, както и въвеждането на еврото – как ще се отрази това на туристическата индустрия? В същото време каква е вашата реакция срещу Австрия и Нидерландия – двете държави, които спират приемането на страната ни Шенген?
– Отпадането на мониторинговия доклад за България, което се случи през изминалата седмица, е изключително позитивен знак за България. Сега най-важно е влизането ни в Шенген. Това е стратегическо решение за българите, като разбира се, надявам се ние от своя страна да изпълним ангажиментите по охрана на границите и ограничаването на мигрантския натиск. Това зависи от всички действия на правителството. В ДПС ние работим по ускоряването на този процес, особено с дейното участие на лидера на европейските либерали Илхан Кючюк.

– Наближава 27 септември – Международен ден на туризма. Какво ще пожелаете на работещите в индустрията?
– Преди всичко бих искала да поднеса моето уважение към усилията и изключителната отдаденост на тези, които са в областта на туризма в България. Имам щастието да съм работила в тази сфера и да познавам лично много от тях, отдали живота си на дейността, свързана с гостоприемството и създаването на прекрасни и неповторими емоции. Туризмът е преди всичко преживяване, но и нещо повече – това е визитната картичка на България. Споделям напълно основната философия в политическата визия на ДПС, че България днес има нужда от взимането на разумни и отговорни решения, които подобряват средата и начина на живот, но също така създават перспектива и самочувствие, особено важно за младите хора.

Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ

Сподели публикацията