Журналисти от Дания и Финландия посетиха Северното Черноморие
Журналисти от Дания и Финландия посетиха Северното Черноморие
Slide
Slide
Slide
Slide

Албена. Журналисти от Дания и Финландия посетиха Северното Черноморие. Едноседмичният прес трип, организиран от ваканционно селище “Албена”, включи запознаване с различни туристически обекти в приморска Добруджа. Акцент в програмата беше поставен върху силата на природните богатства в региона, каквито са минералната вода, лиманната кал и пчелните продукти, обединени в лечебни и рехабилитационни програми.

Групата направи пешеходен преход в буферната зона на резерват “Балтата”, придружена от Петко Цветков, еколог от Фондация Българко Биоразнообразие. Интерес предизвика сесията за наблюдение на птици около езерата на Дуранкулак и Шабла с орнитолога Павел Симеонов. Журналистите посетиха фермите на Албена, доставящи над 60% от необходимите продукти за ресторантите на комплекса – стадата от Black Angus говеда, зеленчуковите и овощни градини, както и мощностите за преработка на хранителни отпадъци и производство на биогаз.

 

Организиран беше лов на трюфели в покрайнините на с. Оброчище, а в един от дните журналистите участваха в есенния гроздобер на лозовите масиви Geranea. Не беше пропуснато историческото наследство на т.нар. Култура Варна с най-старото обработено златно съкровище в света, съчетано с Аладжа манастир. Денят продължи с дегустация на традиционни български вина. Разгледани бяха също ботаническата градина в Балчик, заедно с дворцовия комплекс.

В края на престоя журналистите споделиха изненадата си от богатството и високото качество на дестинацията, каквито не са очаквали преди това. Като уникално предимство на комплекс Албена те посочиха инвестициите в проекти, даващи перспектива за устойчиво развитие. Инициативата се организира съвместно с водещия туроператор в Скандинавия Nordic Leisure Travel Group, опериращ под различни марки в Дания, Швеция, Норвегия и Финландия, и със съдействието на Летище Варна.

Сподели публикацията