Снимки Михаела Йорданова
Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ изпрати успешна 2023 г., през която е отбелязан над 30% ръст в броя на груповите посещения във Велико Търново, съобщи “24 часа”. Увеличаване на туристопотока от страната и чужбина; предоставяне на качествено обслужване; представяне и промотиране на община Велико Търново като водеща дестинация за културен и исторически туризъм на българския и междунатоден пазар; съвместна работа и с Регионален исторически музей с цел подобряване на туристическия продукт. Това бяха основните направление, в които екипът насочи усилия, съобщиха от местната управа.

От официалните данни на Регионалния исторически музей става ясно, че 405 813 туристи са посетили обектите и експозициите на територията на община Велико Търново през миналата година. От тях 68 000 са груповите туристи на туроператори, които имат договорни отношения с „Царевград Търнов“. Това отбелязва скок от 31 % в броя на груповите посещения в сравнение с тези от 2023 г., които бяха 47 000.

Още в първите седмици на новата 2024 г. предстоят някои от най-значимите и посещавани международни туристически борси, на които старата столица ще се представи. Това са борсите в Мадрид от 24 до 28 януари, първо участие на изложението в Истанбул от 6 до 9 февруари, както и тези в Букурещ, от 15 до 18 февруари и в сръбската столица Белград от 22 до 25 февруари. „Царевград Търнов“ ще се включи и в най-голямото туристическо изложение в света – ITB, което ще се проведе от 5 до 8 март в Берлин.

Сподели публикацията