Снимки БТС
Slide
Slide
Самоков. В курортен комплекс „Мальовица“ официално бяха открити обновеният Учебен център „Мальовица“ и Музея на алпинизма в него. Музеят предлага на посетителите три тематични раздела.
„В първия раздел е дадено предимство на историята и живота в Централния алпийски лагер, най-вече в първите години, тъй като годината 2022 е юбилейна за планинското ни училище, за което всички планинари се гордеят. Вторият раздел е посветен на „Алпиниста на столетието” Христо Проданов, който от 10 април 1985 г. до 1 януари 1992 г. е патрон на школата.
В третия раздел са отбелязани някои от най-важните постижения на българския алпинизъм, предимно от ранния му период (до покоряването на Еверест през 1984 г.), които и по време са заслужили мястото си в историята. Това обаче не означава, че по-късните прояви са забравени. Работата по обогатяване на музея трябва да бъде продължена, защото казаното се забравя, но написаното и фотографираното остава, а Мальовица е символ на българският алпинизъм“, завърши доц. Бешев.
Председателят на БТС Венцислав Венев пожела успех на колектива, който работи в КК „Мальовица“, успешен предстоящ зимен сезон и още дълги години да посреща туристи, не само членове на БТС, но и на всички почитатели на планинарството, катеренето, алпинизма, ориентирането, пещернячеството и други спортове в България. Той изказа специални благодарности на доц. Сандю Бешев за неговата всеотдайност и дейност по създаването на обновения Музей на алпинизма. „Пожелавам на всички присъстващи здраве, да бъдат щастливи и ползотворно бъдещо сътрудничество.“, заяви Венев.
В приветствието си към гостите комплексният управител Янко Аврамов подчерта, че сега се открива един изцяло обновен музей. От името на своите колеги той изказа благодарност на БТС и особено на доц. Сандю Бешев и на всички дарители на музея. Той благодари и на ТД „Мальовица“, на община Самоков, на ПСС-Боровец. „Знам, че Мальовица е историческо място, чието минало заслужава да стане достояние на идните поколения, за да има тя светло бъдеще. Намираме се на едно основополагащо място, чиято история е обвързана с българския алпинизъм. Надявам се и в бъдеще да бъдем рамо до рамо с всички присъстващи тук партньори. Днешното събитие е само начало на възраждането на Централната планинска школа и нашата цел е да върнем обратно нейната някогашна слава.“, завърши Аврамов.
Приветствия поднесоха също кметът на община Самоков Владимир Георгиев и областният управител Радослав Стойчев. Те изказаха специални благодарности на БТС за ползотворното сътрудничество и пожелаха успех във възобновяването на школата по алпинизъм. Подобрената материална база и музеят ще привлекат много българи и чужденци, включително и много млади хора.
Добри думи и благодарност за обновените УЦ „Мальовица“ и Музей на алпинизма изказаха и алпинистите Иван Вълчев, Методи Савов и Кънчо Долапчиев. Последният подчерта, че „Мальовица е и една традиция, която се надявам да съхраним в бъдеще.“
С бурни аплодисменти присъстващите посрещнаха доц. Сандю Бешев – основният деятел и организатор за изцяло обновения Музей на алпинизма. „Надявам се развитието на Музея на алпинизма да не спре дотук, защото правенето на музеи е един непрекъснат процес, посочи доц. Бешев. „Преди няколко месеца, заедно с авторите на проекта на музея Емил Николов и Биляна Караджинова от фирма „Тотал“, започнахме работа. Появиха се и дарители на експонати, включително от туристически дружества като ТД „Орлово гнездо“ – Казанлък.
Официални гости бяха областният управител на София-област Радослав Стойчев, председателят на БТС Венцислав Венев, кметът на община Самоков Владимир Георгиев, председателят на Българската федерация по катерене и алпинизъм Петко Тотев, председателят на НАПОО Марияна Павлова, Янко Аврамов – комплексен управител на КК „Мальовица“, доц. Сандю Бешев – алпинист, летописец на българския алпинизъм и основен деятел на Музея на алпинизма, изявени алпинисти като Иван Вълчев, Методи Савов, Кънчо Долапчиев, Елисавета Първанова и др.
Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA