Slide
Slide
Slide
Slide

София. Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева проведе работна среща с Н. Пр. Ясна Огняновац, посланик на Хърватия в България. Задълбочаването на двустранните отношения в туризма и конкретни съвместни инициативи по проекти в различни формати, които ще помогнат на двата народа да се опознаят по-добре, бяха част от темите на разговора, който се проведе в Министерството на туризма.

“България и Хърватия вече имат изключително ценно и ползотворно сътрудничество в рамките на международните туристически организации, което се надявам, че ще продължим да развиваме”, подчерта проф. Модева и допълни, че България може да предложи много на туристите от Хърватска, не само през активните сезони, каквито са зимата и лятото. През последната година интересът към културно-историческия туризъм се засилва много. Древната ни история и традиции правят дестинация България още по-интересна за туристите. България притежава над 40 000 исторически артефакта, което я поставя в челната тройка след Италия и Гърция.

Заместник-министър Модева и Н. Пр. Ясна Огняновац обсъдиха перспективни ниши за двустранно сътрудничество в туризма в сферата на СПА и уелнес, културен и еко туризъм, историческите дадености и културните забележителности, които могат да спомогнат за увеличаване на туристопотока между двете страни.


Бе обсъден и въпросът относно възможността за увеличаване на броя на директните полети между България и Хърватска. На този етап само една авиокомпания изпълнява директни полети, а интересът е голям.
В рамките на срещата заместник-министър Модева отправи покана към хърватския министър на туризма и спорта Николина Бърнач за посещение в България по време на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа” на СОТ, на която София ще бъде домакин в края на месец май 2023 г.

Сподели публикацията