Slide
Slide
Slide
Slide

Минерални бани. Община Минерални бани в област Хасково подписа договор с Националния доверителен екофонд за финансиране на проекта „Оптимизиране начина на водовземане на разрешителен режим за минерални води от сондаж CH-3ВП чрез изграждане на нов водопровод, ремонт на съществуващи резервоари и изграждане на разпределителна мрежа в с. Минерални бани – втори етап, подобект А“, съобщи зам.-кметът на общината Нуртин Сабри.

Стойността на финансирането е 396 093 лева, а максималната стойност на проекта е 792 186 лева. Вторият етап включва ремонт на втория резервоар за минерална вода, което ще позволи да се подава вода до централната част на кв. „Нов живот“, където интензивно се изграждат нови хотели и оздравителни заведения, добави още Нуртин Сабри.

Водата в община Минерални бани няма аналог в Южна Европа, освен в Карлови вари. Селото е със статут на балнеологичен курорт от национално значение още от 1952 г. През последните години популярността на балнео курорта расте заради минералната вода, която помага за лечението на множество заболявания. Тя се използва за лeчeниe и пpoфилaĸтиĸa нa зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa, гинeĸoлoгични зaбoлявaния. Лекува успешно запушване на кръвоносни съдове и капиляри, съдови заболявания, заболявания на вените.

Курортът Минерални бани е известен в страната най-вече при лечението на заболявания на опорно-двигателната система – кости, мускули, сухожилия, стави. И това е не само на теория, но и на практика. Минералната вода нормализира кръвното налягане и оказва положително влияние върху костите и ставите. Хората, които са идвали в курорта винаги са оставали доволни от ефекта на процедурите.

Сподели публикацията