Slide
Slide

Габрово. Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри първото по рода си кулинарно състезание за непрофесионалисти в Габрово под надслов „На върха на пламъка“. В продължение на няколко часа в съботния ден ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ в града готвиха в отбори заедно с министъра на туризма д-р Илин Димитров и публични личности в града.
„За мен е удоволствие да бъда тук. Защото всъщност вие, учениците, сте гръбнак на туризма в България, без вас, без средните гимназии, без колежите, без университетите, ние нямаме туризъм. Всяко едно усмихнато лице, всяко едно събитие, което увлича повече хора, все повече и повече хора, е голям плюс в нашия сектор. Гимназията в Габрово е гимназия с много традиции. Има път нагоре, давайте смело и нека по-добрият победи“, каза министър Илин Димитров при откриването на състезанието.

В необичайната надпревара в отборите се включиха областният управител на Габрово Кристина Сидорова, заместник-кметът Мария Йозова, както и директорите на местни институции – ректорът на Техническия университет проф. Илия Железаров, директорът на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ д-р Минко Михов, директорът на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ Петко Койчев.


Министър Илин Димитров прие предизвикателството и влезе в кулинарната надпревара като готви в един отбор заедно с ученичката от 12 клас Камелия Митева.


А способностите на участниците бяха оценявани от жури от популярните готвачи шеф Ивайло Димитров, шеф Андре Токев и Веселина Славчева. Представителите на журито отправиха посланието, че най-важното в състезанията е, че с всяко участие ставаш все по-добър, а това е място за усъвършенстване и създаване на приятелства и професионални контакти.

Състезанието е организирано по повод 60-тата годишнина на гимназията по туризъм в Габрово и 150-годишнината от рождението на нейния патрон, индустриалецът Пенчо Семов.
Приветствие към учениците, журито, участниците, приели предизвикателството и гостите отправи директорът на ПГТ „Пенчо Семов“ Радослав Стоянов и откри състезанието с думите: „Надявам се всичко да премине в спортсменския дух и да победи най-добрият. Награди ще има много, изненади ще има много, нека състезанието започне сега.“

Министър Димитров отличи професионалната гимназия по туризъм по повод 60-та й годишнина с грамота за „цялостен принос в развитието и модернизацията на системите за образование и професионална квалификация на кадри в сферата на туризма и съпричастност към инициативата за популяризиране на Бранд България“. Той поздрави учениците и директора й Радослав Стоянов за последователните усилия – лично неговите и на ръководеното от него училище.


Министър Димитров поздрави гостите и организаторите на вкусната надпревара и подчерта, че образованието е един от най-важните аспекти в развитието на туристическия сектор, защото туризмът се създава от хората, които работят в него. 

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA