Slide
Slide

Варна. Министърът на туризма Илин Димитров да отмени схемата за поставянето на преместваемите обекти на Златни пясъци в цялост. Този призив отправи на пресконференция кметът на община Варна Иван Портних. Той излезе и с официално съобщение във фейсбук страницата си само 24 часа след отговора на изпълнителния директор на курорта Кирил Кирилов. Ето какво споделя Портних:

Битката срещу баракизацията на Златни пясъци продължава! Всички опити на частници и институции да се оправдават или замазват фактите по темата, са нелепи. Истината е, че националният курорт е превзет от незаконни павилиони и изглежда като битак, обикалян от „паяци“, които щавят всеки, посмял да дръзне да влезе с кола!

Варненци трябва да си върнем курорта.

Публикувам малка част от гледката в центъра на Златните – сами може да видите на снимките дали бараките са преместваеми, заемат ли тротоарни площи, спазени ли са изискванията за безопасност на пешеходците.

Гледката е безобразна и всеки, който твърди обратното, е против развитието на курорта и на туризма. Време е този битак на бъде разчистен!

Нека е ясено: Разрешение от Община Варна за тези обекти няма и няма да има! Такава е позицията ни от години и няма да бъде променена.

В общината има получена одобрена схема за преместваеми обекти в курорта, подписана през 2020 г. от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, която и в момента е на този пост в министерството на туризма, оглавявано от Илин Димитров („Продължаваме Промяната“)

Законът за черноморското крайбрежие обаче е категоричен, че подписът под схемата трябва да бъде на министъра на туризма:

Според чл. 13, ал.3 на ЗУЧК: „Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове, в т.ч. ползваната допълнителна търговска площ по чл. 10, ал. 8, и на територията на националните курорти се разрешава от главния архитект на общината въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма“.

Въпросът е: Законна ли е тази схема, след като е подписана от зам.-министър?

В общината не разполагаме със съответната заповед на министър на туризма за одобряване на схемата за преместваеми обекти в курорта. При опит да я получим се оказа, че била „вътрешноведомствена информация“!

Междувременно никой не събаря бараките. И докато институциите се чудят кой крив, кой – прав, „бутиците“ с гащи и чорапи продължават да работят.

Затова се обръщам към министър Илин Димитров, който доскоро бе председател на Варненската туристическа камара.

Г-н министър, отменете схемата за бараките. С един Ваш подпис може да решите въпроса.

Иначе, явно ИМА КАК те да съществуват вечно! Така, както явно ИМА КАК ресторант „Хоризонт“ на Благомир Коцев от ПП да заграбва поляни в Морската градина на Варна.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA