Снимка FB Interhotel Veliko Tarnovo
Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. „Интерхотел Велико Търново“ има нов собственик, съобщи вестник „Борба“. Това вече е факт след няколкогодишна сага с безуспешни търгове за най-големия туристически обект в Централна Северна България.

Новият притежател е известният предприемач Величко Минев, потвърди за медията самият той. Бизнесменът от старата столица е бил единствен участник в търга за емблематичния обект, състоял се броени дни преди Великден. Сделката е станала през синдик, тъй като комплексът бе част от активите на фалиралата Корпоративна търговска банка. Намеренията на Минев, който държи и „Елит мес“, са да възстанови изцяло обекта, като първоначално инвестира още 10 млн., за да заработи Интерхотелът отново. Той е от изключително значение за развитието на туризма в болярския град и една от емблемите му.

Сагата около продажбата на Интерхотела е от 2016 г. Седеметажната сграда с разгъната застроена площ от 14 506 кв. м бе ипотекирана за 10 млн. евро в КТБ още през 2010 г. Тогава голяма част от хотела бе реновирана, а на стилното тържество по отварянето му присъства и самият Цветан Василев. По това време собственик на Интера чрез компанията си „Генимекс ойл“ бе ловешкият бизнесмен Георги Георгиев. Той пък кyпи xoтeла във Beликo Tъpнoвo oт „Бaлкaнтypиcт Eлит” (чacт oт „Myлтигpyп”), кoятo гo пpивaтизиpa пpeз 2001 г.

ЦЕНАТА НА ИНТЕРА ПАДНА ОТ 25 НА 10 МЛН. ЗА 6 Г. През 2019 г. бяха организирани първите търгове за продажбата на култовия хотел от синдика на КТБ. Процедурите започнаха от цена 25 млн., но така и не се намери купувач. Според правилата междувременно на няколко пъти стойността на обекта бе редуцирана, за да стигне 10 млн., но и при тази сума бяха направени няколко неуспешни търга. В крайна сметка Величко Минев е решил да се яви на последния и да вземе комплекса.

ИНТЕРХОТЕЛЪТ Е ОТКРИТ ПРЕЗ 1981 Г. ЗА 1300-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА

Първоначално хотела започва да го изгражда „Балкантурист”, който приоритетно пренасочвал средствата към други хотели, а новият можел да почака. В него началниците от туристическата институция виждали заплаха за славата на съществуващите обекти. Затова строежът се точи общо 14 години, с много прекъсвания. През 1978 г. го поема новосъздаденото обединение „Интерхотели”, призвано да развива луксозен туризъм. И така чак до 17 юни 1981 г., когато „Интерхотел Велико Търново”, част от 12-те тогава с подобен статут, е открит официално в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Домакин е държавният глава Тодор Живков, който посреща на този ден дипломатическия корпус. Режисьорът Хачо Бояджиев подготвя грандиозна програма с участието на десетки естрадни изпълнители. Първият директор на Интерхотела е Кольо Дамянов, а комплексът имаше най-силни години при управлението на Йордан Андреев.

Сподели публикацията