Ина Тонина
Slide
Slide

Близо 30 български туристи не са били допуснати в Мексико през последните месеци. Туроператорите информираха институциите и търсят решение на казуса.
В същото време трябва да се отбележи, че организаторите на групови и индивидуални пътувания до далечната и желана дестинация потвърждават, че има проблем, но не трябва да се създава голяма паника.
Призовават за спокойствие, защото ще бъдат до своите туристи. Взети са и допълнителни мерки, за да не бъдат връщани туристите.
Днес разговаряме по темата с Ина Тонина, която е екскурзовод в „Ара тур“ и отлично познава дестинацията. Тя ще пътува до Мексико със следващите две групи през февруари.

– Здравейте, г-жо Тонина! Каква е ситуацията към днешна дата относно българските туристи, които желаят да посетят Мексико?
– На първо място искам да кажа, че желаещите да посетят Мексико расте, но за съжаление и да подчертая, че последните новини създадоха истинска паника сред тях. Иска ми се да опровергая по някакъв начин тези новини, което е невъзможно, но и да успокоя всички, планирали пътуване, че „дявола не е толкова черен“. Да, има върнати български туристи от летището в Канкун, но огромна част влизат без никакви проблеми. В този смисъл най-естествената реакция е как човек да знае дали няма да изтегли „късата клечка“.

Обединение „Бъдеще за туризма”: Мексико отказва да приема български туристи

Случаите са много неприятни и ние търсим отговори и реакция от институциите. Важното е за всички да знаят, че работа на служителите на гранична полиция и миграционните служби е да установят със сигурност къде отива човек, което е свързано понякога с въпроси и представяне на документи. Това не трябва да ги смущава или създава паника, както се внушава в последните дни.

Случаите са само от летището в Канкун, където пътникопотока е огромен, особено в този сезон, който е най-благоприятен. Индивидуалните туристи трябва да знаят, че е задължително да имат разпечатани всички документи и най-важното билет за връщане. И в момента имаме туристи там, други пътуват в следващите дни. Без изключение имат необходимите документи, издадени от сериозен партньор, което е достатъчно доказателство за целта и гаранция за пребиваването им в Мексико.

Усилията на всички колеги са насочени към това да се установи какви са причините за цитираните случаи и да бъдат предотвратени подобни с помощта на официални институции. Нека туристите планиращи пътуване, платили вече такова или тръгващи нататък запазят спокойствие и не демонстрират притеснение.

– Кога е следващата Ваша група, която ще посети Мексико и какви мерки сте взели, за да не бъдат върнати българските туристи при пристигането си?
– Следващите ни две групи са на 07.02 и на 27.02 и по двете има само по две свободни места. Разговарях с някои от туристите, които се обадиха притеснени от съобщенията в медиите. Нашите групи са организирани и както обясни колега от друга агенция, те също не са имали проблеми след представяне на документи.

С организираните пътувания нещата стоят по-различно, още повече, че нашият маршрут започва от Мексико Сити и от Канкун летим на връщане. Всеки има ваучер с точните адреси и контакти на резервираните хотели, билет за връщане, както и информация и телефон на посолството в Мексико, от което очакваме активна позиция от тяхна страна по повод на случващото се в Канкун.

Освен организирани групи нашата агенция има и много индивидуални туристи. Всеки от тях също разполага с необходимите документи, към които вече добавяме и връзка с посолството, както и изискване за обратна връзка и потвърждение при пристигане. В следващия месец аз ще бъда с двете групи в Мексико и ако е необходимо ще съдействам с каквото е нужно на нашите туристи, пътуващи самостоятелно.

– Близо 30 български туристи от няколко туроператора през последните месеци са върнати от Мексико. Имате ли информация дали и от други държави има върнати туристи. Какви са основните причини, ще има ли заведени искове?
– Нямам информация за други държави, но туристическият бранш се обедини в интензивни усилия да реши този конкретен проблем. Причините са свързани с миграционния натиск по мексиканско-американската граница и бежанската криза в Европа, засилена от войната в Украйна.

Тъй като Мексико е безвизова дестинация се оказва „отворена врата“ към САЩ и властите правят всичко възможно да предотвратят проблеми в това отношение. Неприятното е, че те възприемат Източна Европа като едно цяло и не правят особена разлика в националността.

Според мен, това стои в основата на всичко и се надявам, че с намесата на посолството ни в страната, както и усилията на нашето министерство и ОБТ чрез консулската служба на Мексико в България казуса да бъде изяснен.
По повод на исковете, със сигурност ще има и най-вероятно ще бъдат обединени, но не мога да твърдя нищо конкретно докато не се установи всичко и се вземе решение.

– Туроператорите са хора на първо място, как като човек може да се понесе една такива новина, че туристите им не се допускат до далечна държава, когато всички документи са изрядни?
– Безспорно трудно. Аз лично при всякакви ситуации се поставям от другата страна в чисто личен план. Професионално непрекъснато се налага да реагираме за всякакви случаи – овърбукинг, отменени полети, дублаж в хотели, загубени или закъснели багажи. В крайна сметка, това е нашата работа, да улесним пътуването и дори когато нещата не зависят от нас и непосредствената ни работа, да окажем съдействие, да направим връзка или потърсим помощ. Необходимо е непрекъснато да оправдаваме доверието на хората, които ни го гласуват. Пътуващите без агенции и организация поемат сами рисковете и се справят с неудачи, но за нас е важно да застанем зад клиентите си и бъдем полезни не само в приятните преживявания.

– Завръщате се от Испания, където посетихте изложението FITUR в Мадрид. Какви срещи организирахте с партньори от испаноговорящи дестинации, обогатихте ли Вашите контакти и програми?
– Това беше едно много вълнуващо и полезно участие, тъй като осезателно нещата се раздвижват след пандемията. Контактите ни бяха много ползотворни и към вече утвърдените ни програми за Мексико добавяме чудесни дестинации като Коста Рика, Панама, Перу, Еквадор, Аржентина и Бразилия.

Сподели публикацията