Slide
Slide

Берлин. В рамките на международното изложение ITB в Берлин, министърът на туризма д-р Илин Димитров проведе среща с политическия представител на Германия, който отговаря за туризма – Дитер Янечек, координатор с ресор туризъм във Федералното министерство на икономиката и изменението на климата на Германия, както и с неговия екип. В срещата се включи и туристическото аташе на България Тихомир Патарински в Берлин.

Министър Димитров посочи, че Германия е най-значимият търговски партньор на България и един от топ пазарите в сферата на туризма. Страната ни последователно работи за възстановяването му чрез организирането на редица активности за промотиране на дестинация България и богатите възможности, които предлагаме – като приключилото наскоро “роудшоу” в поредица от германски градове, провеждането на  експедиентски и журналистически турове, институционално и общуване на ниво бизнес към бизнес (с поредици от типа В2В срещи) между двете държави. Участието на България на всички големи популярни и специализирани изложения в Германия също е важна част от работата, като до края на годината те ще станат общо пет – всичко това се прави с крайна цел завръщането на все по-голям брой германски туристи у нас, след двете сериозни кризи, които промениха традиционно добрите числа на туристопотока – пандемията от COVID-19, близостта на войната в Украйна и икономическите последици от тях.

На щанда на България в Берлин: Джаз, хубаво вино и професионалисти с неустоими предложения за красиви дестинации у нас

Министър Димитров изтъкна пред своя домакин основните цели на МТ на германския туристически пазар – по-бързо възстановяване до нивата отпреди пандемията и увеличаване на средния престой на германските туристи у нас. “Ние можем да ги привлечем с богатите възможности да практикуват културен и алтернативни форми на туризъм, като активизираме крилата на сезона, използвайки възможностите на конгресния туризъм (MICE) и не на последно място, като работим с германските здравни каси в посока рехабилитация и балнеолечение”, подчерта министър Димитров. Това може да стане чрез ребрандиране на туристическия имидж на страната ни със специализирани видове туризъм: здравен – по линия на споразумението с Държавните здравноосигурителни каси на Германия и различните форми на културен туризъм и популярните обиколни пътувания, които съчетават разнообразни елементи от туристическия продукт.

ITB Берлин: Генералният секретар на СОТ Пололикашвили беше гост на българския щанд

Министър Димитров и Дитер Янечек обмениха опит относно полезните практики по актуални теми, свързани с устойчивия туризъм, по-нататъшната му дигитализация и рекламирането на малко познати аспекти от българския туристически продукт. Двамата разговаряха конкретно за практиките и координация на политиките за туризъм и възможностите за прилагане на успешни примери и в България. Германският координатор за туризъм изрази готовност да запознае потенциални партньори и заинтересовани страни от Германия с възможностите за сътрудничество по линия на проектите, финансирани от европейските структурни фондове.
В разговора бяха застъпени и актуалните предизвикателства пред отрасъла в двете страни. Министър Димитров отправи ясно послание пред домакина си, че България е безопасна и красива дестинация, която има дългогодишна традиция на гостоприемство спрямо немските туристи. На свой ред, Дитер Янечек сподели, че е посещавал България като турист и е с прекрасни впечатления от страната ни и красивата й природа.

Сподели публикацията