Slide
Slide

София. Само два дни след като спечели историческата си титла в САЩ и отново, след 39 години, качи на подиума България, Алберт Попов беше гост в Министерството на туризма заедно със своя треньор Ивайло Борисов. Скиорът прие предизвикателството и поканата да се превърне в новото лице на българския зимен туризъм и символичен посланик на дестинация България. В ролата на репортер влезе министърът на туризма др Илин Димитров. Ето и въпросите, които той зададе при интервюто си с Алберт Попов. 

Алберт, състезавате се из найизвестните зимни курортипо целия свят. Какво Ви питат за България?

За мое щастие, повечето от състезателите вече са идвали на Световна купа в България и знаят за страната ни и страхотно харесват Пирин. В много отношения планината прилича на Алпитена относително малка площ е събрана огромна природна красотa. Но голямата сила в алпийските ски идва от Европа и е факт, че състезанията от Световнатакупа са с аудитория между 120 и 150 млн. зрители.

Съгласен ли сте да бъдете Посланик на зимния ни туризъм и спорт и на дестинация България от името на Министерство на туризма?

За мен това е чест! Благодаря за поканата и съм убеден, че ние заслужаваме истинска реклама по световните канали. Не е нужно поименно да посочвам скиори от други държави, където разполагат с по няколко хълма и не е ясно дори защо ги наричат писти, но техните разпознаваеми състезатели постоянно призовават хората да ги посетят. А ние можем да застанем на всяко място и да посочим: „Ето, вижте, това е вдъхновяващата красота на България! Не е нужно да сте скиор от Световната купа, за да сте щастлив, когато дойдете тук!“ Това искам да е моето послание!

Къде се чувствате найдобре приет като атлет и представител на страната ни?

Найдобре се чувствам на местата, където съм се представил добре. За това се готвя всеки ден, това е мисълта, с която стъпвам на пистата. Но ще споделя нещо: бях в Япония преди няколко години и ме поканиха на сцената за интервю. И водещият ме пита: „Знаете ли, че Япония е вашият найголям фен в света, защото Вие сте толкова малък на ръст скиор и до скоро японците мислехме, че нямаме никакъв шанс в алпийските ски, но Вие доказахте, че малките скиори могат да са лидери! Вие сте нашият пример и дори децата вярват във Вас!“ Трогнах се, наистина. Да, в много отношения моят ръст не ми позволявада изпълня някои тактически полезни движения, но с моя треньор работим усилено върху преодоляване на този мой минус.

В ролята си на посланик, що се отнася до зимните ни спортове и планини, каква е мечтата Ви, Алберт?

Кратко е: отново всички да можем пълноценно да спортуваме на Витоша. Спортистите, децата, ентусиастите, млади, възрастниние заслужаваме тази безценна планина да ни бъде върната в цялата си прелест! Аз поне не знам за друга столица, където от летището до планината да се стига за помалко от половин час. Да оставим за миг високото спортно майсторство. Зимните спортове са здраве, те са култура, която се предава и на децата, тези спортове са заявка, че ще се стремим да отглеждаме активно поколение, което ще расте здраво.

Мечтая за планинска инфраструктура, която да даде възможност на всички хора да спортуват целогодишно! Разполагаме с уникално планинско разнообразие и вярвам, че възможностите за спорт трябва да са национална цел.

Знаете ли, че сте изключително популярен в Полша? На последното нироудшоуполяците се интересуваха къде в България да карат ски, защото оттам идва Алберт Попов!

Интересен феномен е как представители на някоя държава си харесват конкретен скиор и го приемат за свой. Искрено се радвам, че поляците могат да припознаят България и чрез моите изяви в ските и естественотова е още една отговорност.

Колкото повече известни българи ни подкрепите, толкова побързо ще изградим бранд България.

Посланиците на всяка държава са от различни сфери, но в цял свят именно спортистите, и говоря за всички сфери на спорта, създават неудържимо вдъхновение. Обикаляйки света, представяйки се на различни форуми, ние представяме страната си и е логично да бъдем нейни официални посланици със съдействието на държавата. Да се организират кампании и други събития, с които да се популяризират различните места и активности, които човек може да посети и практикува тук, а възможностите в България са неограничени

Сподели публикацията