Slide
Slide

София. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти  (АБТТА)  –  единствен представител на българските туроператори в Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции (ЕКТАА), изпрати писмо до предложения за служебен премиер Димитър Главчев настоящият министър на туризма в оставка Зарица Динкова да остане на поста си. Писмото идва, след като ден по-рано водещи туристически компании и хотелски вериги поискаха от Главчев Зарица Динкова да продължи да оглавява туристическото ведомство.

Представители на туроператорски компании и хотелски вериги поискаха в писмо до Димитър Главчев Зарица Динкова да остане министър на туризма

Днес е последният ден, в който може да бъдат правени промени в списъка за министри, тъй като утре се очаква Румен Радев да издаде Указ за назначаването на служебния кабинет. Ето какво пишат от АБТТА.

През последните месеци стартираха няколко  проекта, които са изключително важни не само за нас като представители на туристическия бранш, но и за развитието на туризма и икономиката на България като цяло.

За Асоциацията на Българските Туроператори и Туристически Агенти  (АБТТА)  –  единствен представител на българските туроператори в Европейския Комитет на Асоциациите на Туристическите Агенции (ЕКТАА), от ключово значение са няколко проекта, които далеч не изчерпват важните инициативи, предприети съвместно с Министерството на туризма:

  • очакванията за включването на България в Long-COVID плана на ЕС на европейските здравни дестинации, за което министър Зарица Динкова пое ангажимент и вече осъществи първи срещи на високо ниво в Европейския парламент;
  • Предстои стартиране на продължение на „Програма за финансиране на маркетингови дейности в партньорство с Черноморските общини” в общините във вътрешността на страната, свързани с културния и СПА туризъм. В тази връзка за нас е изключително важно да осигурим постоянство и приемственост както и да не прекъсваме започнатите процеси и дейности.
  • обявяването на България за „Предпочитана дестинация“ за 2024 г. за европейските туроператори в едноименната програма на Европейския Комитет на Асоциациите на европейските туроператори (ЕКТАА). Министър Динкова и нейният екип положиха необходимите усилия за подписването на документа, който ще осигури по-висока разпознаваемост на страната ни като туристическа дестинация за туристи от Европейския съюз. Заедно с това предстои още много работа за окончателното му реализиране в близките месеци. Това е и първата от десетилетия насам инициатива за реклама, насочена директно към туристическия бизнес на Европа, който може да осигури притока на повече туристи в страната ни.
  • конгрес на ЕКТАА в края на октомври в България, за който в съответствие с подписания договор с европейската организация е необходимо своевременно да се предприемат необходимите стъпки по организирането му.
  • След дългогодишни разговори за необходимостта от създаване на Туристически гаранционен фонд и европейска директива в тази насока, през лятото на 2023 г. стартира интензивна работа по разработването му. Според директивата в края на есента на 2024 г. изтича срокът за приемането на всички необходими законови и подзаконови актове, свързани с гаранционния фонд. В момента сме в напреднал етап от конституирането на фонда и този темп е важно да бъде поддържан.

Това са само част от ключовите задачи, които трябва да бъдат завършени в следващите месеци и за които е необходимо да се осигури  приемственост в ръководството на Министерството на туризма, както и воля за навременното  им и успешно приключване.

Сподели публикацията